Victor Chirilă: Vizita lui Joe Biden poate rămâne doar simbolică dacă Chișinăul nu va acționa. Info-Prim Neo. 14.03.2011.

124

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, a declarat luni, 14 martie, în cadrul unui club de presă, că rezultatele vizitei numite simbolice de către oficialii de la Chișinău a vicepreședintelui SUA, Joe Biden, la Chișinău, pot fi efemere, dacă clasa politică din Republica Moldova va eșua să valorifice pe deplin atingerea obiectivelor naționale strategice cum ar fi integrarea europeană și soluționarea problemei transnistrene.

În opinia expertului, Republica Moldova are un viitor european, dacă va continua reformele politice, economice și sociale care au fost începute pe parcursul anului trecut.

Victor Chirilă a declarat că pentru relațiile Republicii Moldova cu SUA, vizita lui Joe Biden poate deveni un moment crucial în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral, or, există, totuși, o serie de deficiențe care trebuiesc soluționate în acest sens.

Potrivit directorului APE, printre deficiențele structurale care au fost moștenite din timpul guvernării Partidului Comuniștilor se enumeră lipsa unui dialog instituționalizat între legislativul Republicii Moldova și cel al Statelor Unite, lipsa unui dialog instituționalizat cu SUA pe probleme de politică externă și cooperare regională, inconsistența relațiilor comercial-economice și inexistența unor investiții americane majore în sectoarele strategice ale economiei.

Expertul a mai menționat și disfuncționalitatea Comitetului Mixt pentru Cooperare Economică și Investiții care a fost creat în 2003. Structura dată s-a întrunit ultima dată în 2005.

„Aceasta este o mare problemă pentru Republica Moldova pentru că în cadrul acestui comitet se discuta nu doar probleme economice și de asistență din partea SUA, ci și probleme de securitate regională, de cooperare regională și subiecte de politică externă”, a spus Victor Chirilă.

În context, directorul APE a recomandat autorităților Republicii Moldova să elaboreze strategia comprehensive de dezvoltare a unui parteneriat strategic cu SUA.

„Această strategie ar trebui să includă dialogul politic, cooperarea regională, economică și culturală. Fără a avea viziuni clar structurate la aceste capitole, cred că ne va fi greu să punem în practică ideea dezvoltării unui parteneriat strategic su Statele Unite ale Americii, iar vizita domnului Biden va rămâne una doar simbolică”, a conchis directorul APE.