Donald Tusk: Moldova poate conta pe sprijinul Poloniei la realizarea visului european. Info-Prim Neo. 01.04.2011.

83

„Democrația și libertatea sunt acele valori care fac viața oamenilor mai bună. Drumul parcurs de Polonia spre UE a fost considerat unul de succes, de aceea suntem gata să împărtășim experiența noastră și suntem extrem de bucuroși când alte state reușesc mai mult decât noi”, a menționat, miercuri, premierul Poloniei, Donald Tusk, la Forumul UE și Republica Moldova, care se desfășoară la Chișinău în perioada 29-31 martie.

Oficialul polonez a subliniat că speranța Uniunii Europene sunt acei oameni și politicieni care cred în extinderea UE, au curaj și muncesc pentru țara în care trăiesc, ca ea să devină membră a UE. „Despre lărgirea UE se vorbește la Berlin, la Paris. UE are nevoie de Republica Moldova la fel cum și Moldova are nevoie de UE. Vă doresc ca implicarea de care dați dovadă să aducă rezultatele mult așteptate”, a spus Donald Tusk.

„Moldova este în Europa, chiar dacă rămâne în afara granițelor europene. Conducerea țării a demonstrat că tratează cu cea mai mare seriozitate visul european, iar determinarea de care dă dovadă constituie o armă puternică”, a subliniat prim-ministrul polonez. Donald Tusk a reiterat că Polonia va susține necondiționat Moldova pe calea integrării europene, iar pe parcursul deținerii președinției UE va depune eforturi pentru soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă, inclusiv cea transnistreană.

Premierul Vlad Filat a spus la Forum că sprijinul acordat de către UE constituie o motivație puternică pentru actuala guvernare, care a stabilit drept obiectiv prioritar integrarea europeană a țării. „Suntem conștienți că acel credit de încredere acordat de UE trebuie să fie direct proporțional angajamentului nostru de a implementa reformele de europenizare. Dar atunci când se conturează o perspectivă clară, chiar și reformele dificile sunt mai ușor de înțeles și mai lesne de promovat în societate”, a subliniat șeful Guvernului de la Chișinău.

Premierul s-a referit la reformele inițiate pentru afirmarea unui stat de drept, liberalizarea economiei și îmbunătățirea climatului de afaceri și investițional. „Vreau să vă asigur că Moldova are dorință și putere, fiind dispusă să facă față tuturor provocărilor care i-ar permite să aducă Europa acasă. Voința politică a autorităților coincide cu cea a populației. Vrem să asigurăm tuturor cetățenilor noștri o viață demnă. Doar implementarea cu succes a reformelor de europenizare constituie o premisă sigură în acest sens”, a declarat Vlad Filat.

Forumul UE și Moldova este organizat de Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău și Institutul pentru Studii Estice din Varșovia. Evenimentul întrunește politicieni, diplomați, oameni de afaceri importanți din străinătate și din Republica Moldova.