Emil Constantinescu: Guvernarea de coaliție este inevitabilă. Info-Prim Neo. 30.03.2011.

119

Guvernarea de coaliție în perioada de tranziție este inevitabilă, dar condiția principală este ca ea să aibă un proiect de realizat. Declarații în acest sens a făcut ex-președintele României Emil Constantinescu, în cadrul Forumului Uniunea Europeană și Moldova, început marți seara, la Chișinău, transmite Info-Prim Neo. Emil Constantinescu a participat la primul panel de discuții întitulat „Tranziția spre democrație: 20 de ani de independență a Republicii Moldova”, alături de fostul președinte polonez Alexander Kwasniewski și fostul președinte moldovean, Petru Lucinschi.

„Nu există pe partea de centru-dreapta, pe partea democratică, altă soluție decât coaliția. Pentru cei de pe centru-dreapta care au încercat într-o primă perioadă să înlocuiască regimurile comuniste, nu există niciun caz în care acestea să fi venit la putere fără coaliție. Ei nu aveau sistemul organizat al fostelor partide comuniste. Deci, coaliția este inevitabilă. Și eu am condus o coaliție, inclusiv în opoziție. Dacă nu se realiza Convenția Democratică din România pe care am condus-o în anii 1992 și 1996, ca o alianță, atenție, din 17 partide de centru-dreapta (și cu partidul social democrat, istoric, este adevărat) și asociații civice, în România nu s-ar fi realizat nimic și România ar fi fost ca Belarusul, aceasta era calea pe care se mergea. Și numai o coaliție de centru dreapta a creat un val popular care a schimbat, în 1996, cursul României atât în politica internă, cât și externă”, a declarat Emil Constantinescu.

Însă, potrivit lui, o coaliție are de plătit un preț. „Acest preț este al disputelor intercoaliție. Să nu vă așteptați ca o coaliție să funcționeze, și nu funcționează nici în statele occidentale cu democrație de secole, fără aceste conflicte interne. Nu trebuie să vă sperie acest lucru. Desigur că aceste conflicte servesc materie primă pentru presă. Și nu trebuie să imputăm acest lucru presei. Ce ați dori să facă presa decât să popularizeze aceste conflicte? E datoria presei să le aducă la cunoștința publicului, nu trebuie să ne supărăm pe presă. Și ce ar trebui să facă societatea civilă, decât să sancționeze aceste conflicte, atunci când apar ele?”, a spus ex-președintele României.

O altă parte din preț este de natură general politică „Nu se poate face trecerea spre democratizare totală decât într-o colaliție de centru dreapta și am învățat că aceste coaliții plătesc și prețul politic general: în următorul ciclu electoral sunt înlocuite de către partidele social democrate. Aceasta s-a întâmplat peste tot: Polonia, Ungaria, Cehia etc. Deci, coaliția este inevitabilă, dar soluția este ca orice coaliție să aibă un proiect. Proiectul este important, nu soarta politică a unui sau altui lider politic”, a afirmat Emil Constantinescu.

Ex-președintele Polonie Aleksander Kwasniewski, care a adus țara sa în UE și NATO, a subliniat importanța solidarității dintre forțele politice în atingerea unor scopuri majore. „Noi am realizat succese în modernizarea țării pentru că în Polonia a existat un consens politic în cele mai importante probleme. Am fost diferiți, dar am vorbit același limbaj”, a spus Kwasniewski. El a afirmat că Uniunea Europeană are o singură cale de consolidare a poziției sale la nivel geopolitic și economic: să se extindă spre Est, proces ce ar include și Republica Moldova.

Ex-președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi consideră că Republica Moldova are o cale mai dificilă și de durată mai mare spre democratizare din cauza lipsei unei mentalități statale și a experienței politice. În timp ce alte țări din Europa Centrală și de Est știau ce au de făcut după destrămarea lagărului socialist, Republica Moldova a venit „cu un proiect spiritual, în locul celui statal. Noi nu am plătit pentru independență care ne-a venit datorită unor împrejurări geopolitice și plătim acum”. Potrivit lui Petru Lucinschi, problemele cu care se confruntă acum țin, de asemenea, de existența conflictului transnistrean pe teritoriul țării.

Forumul UE și Moldova este organizat de Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău și Institutul pentru Studii Estice din Varșovia. Evenimentul întrunește politicieni, diplomați, oameni de afaceri importanți din străinătate și din Republica Moldova. Miercuri, 30 martie, la lucrările Forumului participă prim-ministru moldovean Vlad Filat și premierul poponez, Donald Tusk.