Bogumil Luft: Combaterea corupției este o condiție pentru ca Moldova să se poată apropia de UE. Info-Prim Neo. 29.07.2011.

116

,,Combaterea corupției nu poate fi realizată doar de cei de la guvernarea. Aceasta este o problemă care trebuie să fie și în atenția societății civile, mass-media, precum și tuturor cetățenilor statului. Trebuie să intervină o schimbare a mentalității. Și asta nu este o sarcină ușoară”, a menționat diplomatul polonez.

Potrivit lui Bogumil Luft, Republica Moldova are nevoie de transformare, de reforme. Una dintre ele este reforma justiției. Programul de reforme este greu de realizat atunci când în țară nu există stabilitate politică. De aceea, clasa politică de la guvernare trebuie să fie unită. Stabilitatea politică este foarte necesară pentru a accelera ritmul reformelor, a subliniat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

De asemenea, Bogumil Luft a spus că o este necesară și reforma administrativă, adică crearea unui sistem adevărat de autoguvernare locală, cu posibilități financiare și autonomie în domeniile descrise în lege.

Bogumil Luft a oferit drept exemplu experiența Poloniei, pentru care reforma administrativă din anii 90 a fost o mare șansă de dezvoltare a țării. ,,Oamenii capătă responsabilitate pentru problemele din localitate și caută să utilizeze instrumente de soluționare a problemelor. Este o reformă relativ ușor de implementat, pentru că nu depinde de bani, ci de niște schimbări legislative bine gândite”, a mai spus ambasadorul.

Ședința Clubului de Presă al APE, organizată pe 28 iulie, a fost dedicată priorităților președenției poloneze în UE, care va dura până pe 31 decembrie 2011.