David Kramer: 20 de ani de tranziție ai Moldovei, o privire de la Washington. Radio Europa Liberă. 01.09.2011.

114

David Kramer, președintele Freedom House, a început prin a spune că Moldovei îi merge mai bine, iar succesul vine însoțit de prieteni. Asta se poate vedea și în atenția din ce în ce mai mare pe care Moldova o primește din partea Uniunii Europene, dar și din partea Statelor Unite, după cum o dovedesc vizitele făcute acolo de vicepreședintele Joseph Biden și de senatorul John McCain.

În opinia lui David Kramer, Moldova e acum povestea de succes în regiune, și asta se datorează în primul rând, Moldovei, desigur, dar este și o reflecție a temerilor cu privire la ce se întâmplă în alte țări ale regiunii-

Președintele Freedom House a reamintit că în Statele Unite, relația cu Millenium Challenge Corporation este deosebit de importantă, pentru că ea pune la dispoziție Moldovei asistența de care această țară are nevoie la o scară semnificativă. David Kramer: „Vedem și cum Uniunea Europeană își consolidează asistența, e vorba de negocierile asupra acordului de liber-schimb și cu privire la liberalizarea vizelor, și asta ar putea de fapt să însemne că Moldova ar putea fi prima țară din Eurasia care să treacă cu adevărat linia de sosire și să finalizeze aceste înțelegeri, mișcându-se spre o integrare mult mai profundă cu Uniunea Europeană, și revendicându-și locul în comunitatea euro-atlantică, ceea ce cred că va fi o realizare majoră”.

În ce privește Transnistria, președintele Freedom House, e de părere că soluția acestui conflict e la Moscova. Dacă rușii decid că vor să-l rezolve, îl rezolvă. E o problemă relativ ușor de rezolvat, cel puțin în comparaîie cu celelalte conflicte din regiune. David Kramer a subliniat că cu cât Moldova se reformează, cu cât Moldova se apropie de Europa, cu atât mai mari sunt șansele ca problema să fie rezolvată în liniște și în timp.

Într-un interviu acordat corespondentului „Europei Libere” la Washington Richard Solash, primul ambasador american în Moldova post-sovietcă, doamna Mary Pendelton, a spus că Moldova e complet diferită de celelalte țări din regiune: „La început Moldova ar fi preferat să fie pusă laolaltă cu țările baltice, pentru că moldovenii simțeau că au mai multe lucruri în comun cu balticii decât cu celelate țări. Din nefericire asta n-a ieșit, iar când a venit Madeleine Albright moldovenii i-au reamintit că dacă ar fi fost puși laolaltă cu balticii, problemele lor din Transinistria, cu armata a 14-a a Rusiei pe teritoriul lor, ar fi fost rezolvate. Asta pentru că balticii s-au concentrat pe a scoate aparatul militar rusesc din țările lor. Ceea ce nu s-a întâmplat în Moldova, unde încă se află aparat militar rusesc, rușii au acolo o forță de menținere a păcii și oferă sprijin oamenilor din Transnistria”.