Interviu cu Vlad Filat: „Prioritatea numărul unu a Moldovei este integrarea europeană”. Radio Europa Liberă. 05.10.2011.

105

Europa Liberă: Totuși, încotro trebuie să meargă Republica Moldova? La Est sau la Vest? Pentru că din moment ce avem această scindare în societate, PCRM-ul până acum a trâmbițat sus și tare că prioritatea ar fi integrarea europeană, iată că astăzi am aflat alte vești de la liderul PCRM, Vladimir Voronin, care se arată încântat de un alt proiect, pe care-l promovează premierul rus, Vladimir Putin, cel cu privire la crearea unei uniuni euro-asiatice. Ar fi locul Moldovei acolo?

Vlad Filat: „Republica Moldova este în Europa și geografic, istoric, cultural, sub toate celelalte aspecte. Uniunea Euroasiatică este la fază de proiect. Uniunea Europeană este o realitate incontestabilă. Prioritatea numărul unu a Republicii Moldova, care are și sprijinul popular în țara noastră, este procesul de integrare europeană. Deci, noi avem un parcurs pe care trebuie să-l ducem până la sfârșit.”

Europa Liberă: De ce această schimbare de optică a liderului comuniștilor exact după întrevederea de ieri, pe care ați avut-o cu el? Ați discutat cumva despre politica externă a statului?

Vlad Filat: „Nu am avut discuții la acest capitol. Eu nu cred că trebuie să fie legată întâlnirea de ieri și declarația de astăzi a domnului Voronin. Haideți s-o luăm ca și pe un punct de vedere enunțat. Argumentarea am auzit-o, ea este una, haideți să spunem așa, nobilă și în vederea depășirii crizei socio-economice. Dar la nivel de doar punct de vedere.

În realitate însă lucrurile stau așa cum spuneam. Mai mult decât atât: având în vedere și anumite situații în care este Republica Moldova – fiind țară membră a Organizației Mondiale a Comerțului, fiind țară care, uitați-vă, foarte curând va începe negocierile în vederea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană ș.a.m.d.

Acțiunile noastre aici la Chișinău ele trebuie să reiasă nu din faptul că ar place cuiva, fie din Est sau fie din Vest. Acțiunea noastră trebuie să fie îndreptate în interesul Republicii Moldova și al cetățenilor noștri. Iar interesul nostru categoric este de a duce Moldova cât mai grabnic în spațiul valoric european.”

Europa Liberă: Dar poate domnul Voronin ia în considerație această oboseală de extindere a Uniunii Europene? Poate el crede că a eșuat Parteneriatul estic? Poate crede că moldovenii nu vor obține abolirea regimului de vize la finele lui 2012?

Vlad Filat: „Poate, poate, poate. Vreau să vă spun că orice urmează să obținem nu urmează să obținem prin statul cu mâinile în poale și să așteptăm. Trebuie să mișcăm lucrurile. Trebuie să ne mișcăm în a obține aceste obiective la care v-ați referit și pe care le-am propus.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați spus că discuția de ieri, pe care ați avut-o cu liderul comuniștilor, a fost una deschisă. Credeți că după acea discuție s-ar putea urni carul din loc, spunând că se purcede la deblocarea crizei instituționale?

Vlad Filat: „Este prematur să fac asemenea afirmații. Însă eu cred că este un pas. Cel puțin avem două rezultate ale întâlnirii de ieri și că am început să discutăm. Doi: toate partidele parlamentare s-au pronunțat clar împotriva alegerilor anticipate. Deci, toți au ieșit și au spus public că conștientizează pericolul acestor alegeri anticipate. Înseamnă că trebuie să identificăm soluția.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați insistat că trebuie de identificat soluția și nu candidatura pentru funcția supremă în stat.

Vlad Filat: „La ora actuală unica candidatură pe care o avem este candidatura domnului Marian Lupu, care este candidat din partea Alianței pentru Integrare Europeană. Și acum trebuie să vedem cum acest candidat să fie ales în funcția de președinte. Și dacă nu va fi posibil să fie identificată această formulă, atunci trebuie să găsim un compromis. Dar compromis de dorit larg și rezonabil obligatoriu.”

Europa Liberă: Ați lăsat să se înțeleagă că dacă nu ia foc primul scenariu, admiteți un alt scenariu – totuși, punerea în discuție la referendum a noii constituții.

Vlad Filat: „Și aceasta este o posibilitate.”

Europa Liberă: Spre care înclinați mai mult?

Vlad Filat: „Eu înclin în identificarea unei soluții în Parlament. Pentru a nu pune oamenii iarăși pe drumuri, să participe la referendumuri, la alegeri ș.a.m.d. Oamenii au delegat deputații în Parlamentul Republicii Moldova pentru ca să rezolve probleme, nu ca să creeze probleme.”

Europa Liberă: Din discuții cu domnul Voronin, într-un interviu, pe care l-a acordat Europei Libere, am înțeles că dumnealui insistă totuși asupra variantei zero. Aceasta ce ar însemna?

Vlad Filat: „La ora actuală Republica Moldova are un parcurs. El urmează a fi continuat. Guvernul are un program de activitate, care, o spun cu toată responsabilitatea, întrunește toate acțiunile necesare pentru ca să ne atingem obiectivele propuse. În primul rând, eu nu înțeleg ce se are în vedere prin această variantă zero.”

Europa Liberă: Pornind de la împărțirea funcțiilor în stat până la guvernare.

Vlad Filat: „Dacă este să pornim de la acest principiu, aceasta înseamnă că pornim de la să ajungem în ne-unde, așa. Am vorbit la acest subiect nu o dată și orice condiție, precondiție ș.a.m.d., nu face decât să stopeze orice progres. Noi când ne așezăm la masa de discuții trebuie să pornim fără a condiționa. Avem o situație reală, pe care trebuie s-o depășim.”

Europa Liberă: Dar dacă s-ar insista asupra unei coaliții largi pentru a găsi această soluție de alegere a șefului statului, credeți că e posibilă?

Vlad Filat: „Această coaliție largă, sau această soluție ea urmează să vizeze nu doar alegerea președintelui Republicii Moldova. Că degeaba alegem președintele Republicii Moldova, dacă nu avem majoritate suficientă parlamentară pentru a asigura actul guvernării și implementarea programului de activitate.

Deci, această discuție trebuie să aibă o abordare largă, complexă, obiectiv alegerea președintelui și asigurarea unei guvernări pe parcursul următorilor trei ani, până la alegerile parlamentare următoare. Deocamdată eu prefer să merg pe formula optimistă, nu știu dacă pot să spun tare, așa, pe formula în care să avem la bază încredere și să vedem cum derulează evenimentele. Eu cel puțin o să fac tot posibilul ca să evităm aceste alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Veți mai insista să vă întâlniți cu PCRM?

Vlad Filat: „Eu nu am insistat și nici nu voi insista în continuare. Dacă va fi necesar, ne vom întâlni. Eu nu cred că aici este o problemă. Ca să ne vedem, să discutăm, dacă apare o întrebare suplimentară, să discutăm această întrebare.”

Europa Liberă: În ce caz poate fi dizolvat acum Parlamentul?

Vlad Filat: „Sunt trei situații prevăzute de Constituție, în urma cărora poate fi dizolvat Parlamentul: nealegerea președintelui. Doi: demisia Guvernului și incapacitatea Parlamentului de a vota un nou Guvern. Însă aici este prevederea constituțională că președintele poate dizolva Parlamentul. Și a treia condiție și că pe parcursul a trei luni de zile Parlamentul să nu poată adopta decizii.”

Europa Liberă: Proiectul bugetului când îl prezentați Parlamentului?

Vlad Filat: „Atunci când va fi aprobat la Guvern.”

Europa Liberă: La Guvern când va fi propus spre aprobare?

Vlad Filat: „Atunci când reprezentanții partidelor constituante ale Alianței din Guvern vor fi pregătiți să voteze. Deocamdată, cu toate că înțelegerea o aveam luni că miercuri suntem în situația să votăm politica fiscală, ieri seara am fost anunțați că încă nu. Să vedem. Deci, pe de o parte este această solicitare să fie respectată norma legală, ca pe 1 octombrie să prezentăm documentele respective în Parlament, pe de altă parte este insistența ca până la aprobarea în Guvern să avem toate înțelegerile făcute. Așa că este așa un cerc vicios.”

Europa Liberă: E cam dificil.

Vlad Filat: „Doamna Ursu, n-a fost măcar nici pe o clipă în această perioadă de timp de doi ani și un pic ușor. Așa că și asta e soarta.”

Europa Liberă: Nu e ușor să purcedeți și la remanieri. Veți purcede?

Vlad Filat: „Aici nu este problema de ușurință sau greutate. Așa cum am anunțat, eu voi veni cu propuneri vis-a-vis de remanieri în Guvern.”

Europa Liberă: Când?

Vlad Filat: „Curând. Atunci când va veni momentul. Avem de discutat mai multe probleme, nu doar remanierile. Trebuie să vedem cum le încadrăm pe toate și la momentul potrivit voi veni cu aceste propuneri.”