Interviu cu Dmitrii Danilov: Rusia nu-și mai dorește o influență personificată în Transnistria. Radio Europa Liberă. 09.12.2011.

135

Duminică, în autoproclamata republică transnistreană vor avea loc alegeri prezidențiale. Actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, în vârstă de 70 de ani, candidează pentru al cincilea mandat. Însă de data aceasta, aparent, Smirnov nu mai are și sprijinul Kremlinului care spune că preferă un alt lider, mai tânăr și mai loial. Ce ar putea să se schimbe în relația dintre Moscova și Tiraspol după scrutinul de duminică? – Radu Benea l-a întrebat pe politologul Dmitri Danilov de la Moscova, de la Institutul Europei al academiei ruse de științe.

Dmitri Danilov: „Rusia, într-un mod firesc de altfel, dorește să-și păstreze puternica sa influență asupra situației, dar această influență nu trebuie să se limiteze la presiuni politice și nu trebuie să fie una excesiv de personificată. Problema e în ce direcție își va orienta Rusia această influență? Și aici au loc anumite schimbări. Eu cred că Rusia și-a dori să privească problema transnistreană dintr-o altă perspectivă. Rusia este interesată acum destul de mult de identificarea unor soluții și acest lucru se observă. Un exemplu sunt negocierile în formatul 5+2 care nu ar fi fost reluate dacă Rusia nu ar fi avut o poziție activă. Și n-a contat că președinția OSCE o deține Lituania cu care Rusia are probleme, că sunt alegeri în Transnistria, ș.a.m.d. Acest lucru arată că Rusia devine un jucător serios, interesat de găsirea unor noi soluții pentru problema transnistreană, chiar dacă acestea vor fi de durată. În acest sens, probabil că există forțe și figuri politice în Transnistria care nu se înscriu în această nouă viziune a politicii externe a Federației Ruse.”

Europa Liberă: Dle Danilov, unii analiști politici, îndeosebi la Chișinău, spun că declarațiile tăioase ale Kremlinului la adresa lui Smirnov nu ar fi decât „un spectacol” pentru partenerii occidentali ai Rusiei. Moscova ar încerca să demonstreze Occidentului că-și dorește cu adevărat rezolvarea conflictului transnistrean, dar că nu totul depinde numai de ea.

Dmitri Danilov: „Kremlinul a demonstrat foarte limpede, cu riscul să aibă mari probleme de imagine în Transnistria, că nu vede nici o posibilitate pentru o evoluție pozitivă în soluționarea conflictului transnistrean, dacă Smirnov va rămâne președinte. Totodată, dacă Smirnov va fi ales președinte, ceea ce este foarte probabil în lipsa unei alternative reale pentru alegători, nici asta nu ar fi o variantă proastă pentru Rusia, căci, în caz contrar, Kremlinul va fi acuzat de amestec și că a utilizat alegerile ca să schimbe un lider pe un altul, mai loial. Moscova va putea să demonstreze astfel că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a schimba lucrurile, dar… nu a reușit. Totuși, în acest caz, Kremlinul va avea de rezolvat o problemă mai serioasă decât una de PR: ce să faci cu un președinte vechi, într-o situație nouă când Rusia are noi interese? Inevitabil, vor apărea noi probleme între Moscova și Tiraspol. Moscova va trebui să se gândească prin ce mijloace să-și realizeze politica sa în Transnistria și în soluționarea conflictului. Nu cred că Smirnov are posibilități să joace pe cont propriu. Însă, dacă tensiunile vor continua, din perspectiva tehnologiilor electorale, există bunăoară varianta succesorului, aplicată cu succes în Rusia, când Vladimir Putin l-a înlocuit pe Boris Elțin. Cred că și Smirnov înțelege acest lucru. Nu cred că se va ajunge la măsuri radicale, deși Moscova a lăsat limpede a se înțelege cât de departe ar putea să meargă, dacă e nevoie. Totodată, Rusia înțelege că are posibilități limitate să influențeze asupra lui Smirnov în situații ce creează anumite riscuri pentru societatea transnistreană.”

*
Expertul în probleme de securitate europeană Dmitri Danilov s-a aflat la Chișinău la invitația Asociației pentru Politică Externă, în cadrul unui proiect pentru dezvoltarea unor relații viabile și predictibile cu Federația Rusă, proiect finanțat de Fundația Black Sea Trust pentru Cooperare Regională.