Interviu cu Igor Corman: „Anul 2011: R.Moldova între Est și Vest”. Radio Europa Liberă. 03.01.2012.

87

Igor Corman: „Așteptăm să începem negocierile asupra creării zonei de comerț liber cu Uniunea Europeană și urmează ca în anii următori să vedem cît de repede vom încheia aceste negocieri, fiindcă asta ar fi, de fapt, partea leului în acordul de asociere.”

Europa Liberă: Cât de mult s-ar putea să se negocieze pe marginea acestui acord?

Igor Corman: „Eu personal am o atitudine mai pragmatică. Fiindcă e una să negociezi pe marginea unor capitole politice. Dacă există voință politică de ambele părți mergem mai repede. Uitați-vă câte runde de negocieri și cât de repede s-a mers. Dar acum intrăm în faza unor negocieri mai tehnice, mai speciale. Vom vedea în ce măsură dispunem de capacități, de experți.”

Europa Liberă: Când s-a făcut primul pas, s-a luat în calcul în ce măsură Moldova dispune de capacități, experți și toate la un loc?

Igor Corman: „Asta a fost solicitarea noastră și ușa a fost deschisă. Dar acum vom vedea ce înseamnă anume aspectele tehnice. Sigur că vor fi și întrebări. De exemplu, în ce măsură este un risc pentru întreprinderile autohtone liberalizarea completă a comerțului cu Uniunea Europeană? Fiindcă noi, de câțiva ani, profităm de preferințele comerciale autonome, exportăm fără taxe, – bine, cu aceste cote pentru produsele mai sensibile cum ar fi, vinul, zahărul, – dar europenii, când exportă în Republica Moldova plătesc taxe și noi profităm de această situație. Acum, dacă este o liberalizare totală s-ar putea să influențeze negativ asupra unor întreprinderi care încă nu sunt gata să concureze, chiar și în domeniul agricol. Subvențiile din partea statului nostru date agricultorilor nici pe departe nu pot fi comparate cu subvențiile care le primesc agricultorii din țările membre ale UE. Eu sunt sigur că aceasta e unica cale: trebuie să mergem și să ajungem la liberalizarea totală a comerțului. Nu există o altă soluție pentru integrarea noastră economică în spațiul european. Dar presupun că vor apărea astfel de situații când va trebui să fie foarte chibzuită decizia privind pașii care urmează a fi făcuți.”

Europa liberă: Tot atât de pragmatic rămâneți și atunci când vine vorba despre liberalizarea regimului de vize, până la finele anului 2012?

Igor Corman: „Nu cred că este posibil să vorbim că până la finele anului 2012 noi deja vom putea să circulăm cu toții liber în țările membre în baza pașapoartelor albastre. Fiindcă noi suntem acum la sfârșitul primei faze de adoptare în parlament a tuturor legilor care fac parte din acest plan de acțiuni. Sper – în pofida acestor turbulențe pe care le avem. Vedeți că agenda parlamentară este influențată de alte lucruri și de alegerea președintelui, în mod deosebit.”

Europa liberă: Deci, va fi sau nu va fi regim liberalizat de vize până la finele anului 2012?

Igor Corman: „Eu vă spun că prima fază mie mi se pare nu cea mai complicată, când este vorba de adoptarea legilor. Mai complicată este faza a doua, când este vorba de implementarea acestor legi. Și dacă noi am avut un an la dispoziție pentru a adopta legile, eu mă întreb: este posibil ca tot într-un an să demonstrăm la Bruxelles, partenerilor noștri europeni că toate aceste legi funcționează și noi ne-am făcut temele pentru acasă? Dar nu numai asta. Haideți să fim optimiști că vom alege președintele, că vom avea stabilitate în țară. Dar mai este și decizia politică din țările membre ale Uniunii Europene, – nu doar la Bruxelles, dar și în capitalele europene, – fiindcă trebuie ca din cele 27 de țări, 14 țări membre la Consiliul European să voteze, țările ce au nu mai puțin de 62 procente din populație. Sunt niște condiții și cred că va necesita timp, totuși, ca să putem să venim cu toate argumentele în toate capitalele europene, unele care sunt chiar destul de reticente. Mai ales Ministerele de Interne au pozițiile lor tradiționale foarte reticente. Mai sunt și acolo alegeri, politicienii sunt nevoiți să asculte de vocea cetățenilor, alegătorilor și această temă de extindere a UE, de acordare a unor asemenea liberalizări pentru alte țări – provoacă întrebări.”

Europa liberă: Domnule Corman, vedeți cum sunteți dvs. – cei care ați venit la guvernare? În prima fază ați fost foarte euro-optimiști și ați alimentat acest optimism și cetățenilor Republicii Moldova, care v-am încredințat votul. Acum, când vine greul problemei parcă ați bate în retragere.

Igor Corman: „Doamna Ursu, m-ați auzit vreodată să vorbesc eu că este posibil până la sfârșitul anului 2012 să avem regim liberalizat de vize?”

Europa liberă: Sunteți o guvernare.

Igor Corman: „Întrebații pe cei care au făcut astfel de promisiuni. Nu trebuie să alimentăm cetățenii cu niște așteptări de genul ăsta, fiindcă va veni momentul când va trebui să răspundem de ce nu s-a realizat. Este mult mai bine, fără ca să facem astfel de promisiuni să reușim să obținem acest lucru. Mi-aș dori foarte mult, dar eu mă întreb pe cât este de realist? Dar, până la urmă, nu contează – anul 2012, 2013… Moldova este un caz aparte. Pe lângă faptul că este o țară mică și mulți cetățeni deja muncesc peste hotare, sunt mulți și în țările europene, mai avem și subiectul ăsta cu posibilitatea cetățeniilor mai multor state. Și eu le spun tot timpul europenilor, când discutăm, nu ar fi bine ca Moldova, într-o bună zi, nefiind membră a Uniunii Europene, deci, toți cetățenii să aibă pașapoartele altor țări membre, atunci va fi chiar un caz foarte interesant. Sper ca acest argument să influențeze într-o oarecare măsură logica europenilor, atunci când va fi vorba despre decizia politică.”

Europa liberă: Dl Corman, între timp, oponenții dvs. politici acreditează ideea unei eventuale aderări a Republicii Moldova la Uniunea euroasiatică, uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan.

Igor Corman: „Cei care au acreditat această idee au făcut-o în context electoral – cei care nu exclud sau poate își doresc alegeri anticipate. Această decizie pe care am luat-o – mă refer la integrarea europeană, drumul nostru european – nu poate și nu trebuie să fie una de conjunctură. Adică, atâta timp cât este bine în UE, mergem spre europeni, dacă vedem că există careva probleme acolo – schimbăm cursul cu 180 de grade. Nu este corect. Fiindcă această decizie ce înseamnă? Noi dorim să ne construim Europa aici, acasă, dorim standarde europene, dorim modelul european. Fiindcă altul mai bun nu există. Nu ar trebui să schimbăm direcția de fiecare dată. Este o decizie pe care noi trebuie să ne-o asumăm. Apropo, chiar și partenerii estici, – să nu mai vorbesc și de Ucraina, care tot rămâne pe poziția integrării europene, cu toate greutățile prin care trece, dar chiar și rușii, – cu înțelegere și partenerii estici privesc acest lucru. Pe de altă parte, mă întreb cât de realistă este posibilitatea unei aderări la această uniune euroasiatică?”

Europa liberă: Și cât de realistă ar fi?

Igor Corman: „Fiindcă noi am semnat acordul de comerț liber în cadrul CSI. Este un lucru bun, ne spun și europenii că nu există nici o contradicție să ai acord de comerț liber și cu estul și, în cazul de față, zona de comerț liber cu UE. Dar când mergi mai departe, la alte nivele de integrare, este vorba de uniunea vamală, de uniunea monetară, de acum nu te poți integra în toate părțile. Uniunea euroasiatică este un concept care deocamdată nu este clar. Abia s-a creat acest grup de lucru la nivel înalt. Ce contur va avea această uniune și cum va arăta? Eu nici nu aș pune pe cântar ceea ce cunoaștem noi ca Uniune Europeană și ceea ce abia se discută în spațiul estic. Cred că este destinul nostru ca țară, al Republicii Moldova, să mergem pe acest model european, încercând să avem cât mai bune relații cu estul și să profităm de aceste forme de cooperare cu estul până unde nu ne încurcă nouă agenda europeană, integrarea europeană.”