Guvernul va publica în câteva săptămâni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene. Info Prim Neo. 21.02.2012.

87

Guvernul elaborează în prezent și urmează să publice în decurs de câteva săptămâni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene, a declarat marți, 21 februarie, în cadrul ședinței Clubului de presă al Asociației pentru Politică Externă, desfășurată la Info-Prim Neo, consilierul premierului Vlad Filat pentru politică externă și relații cu diaspora, Victor Chirilă.

El a precizat că înainte de a fi publicată, strategia va fi prezentată participanților la procesul de negocieri în formatul 5+2. Strategia are ca scop să ofere un statut de autonomie largă regiunii transnistrene, dar respectând suveranitatea, independența și integritatea Republicii Moldova. Sunt trei principii la care autoritățile nu vor face nicio cedare, dar regiunii îi vor fi oferite responsabilități și împuterniciri largi, a declarat Victor Chirilă.

Potrivit acestuia, schimbările la nivelul conducerii de vârf de la Tiraspol oferă prilej de „optimism moderat” autorităților de la Chișinău. „Avem un nou context, o nouă situație, care inspiră anumită încredere că dialogul va fi unul constant de această dată, pragmatic, realist și care va fi încununat nu doar cu întâlniri formale, dar și cu acțiuni concrete”, a declarat Victor Chirilă.

El a mai spus că în prezent se pune accent pe negocierile în formatul 5+2 care se vor desfășura la 28-29 februarie la Dublin, iar Chișinăul speră că părțile vor conveni asupra principiilor de negociere și vor ajunge la numitor comun în privința agendei, care trebuie să prevadă inclusiv chestiunile ce țin de viitorul statut al regiunii transnistrene.

Pe de altă parte, directorul interimar al Asociației pentru Politică Externă, Eugen Revenco, a declarat că autoritățile de la Chișinău au fost nepregătite pentru schimbările din regiunea transnistreană. El a arătat că atât Parlamentul cât și Guvernul se confruntă cu alte probleme, iar în cazul unor noi alegeri anticipate, situația ar deveni și mai nefavorabilă.

Chiar dacă schimbările de la Tiraspol oferă anumite perspective, schimbări calitative pe teren nu s-au produs, a remarcat Eugen Revenco.

Referindu-se la proiectul strategiei, el a menționat că aceasta ar trebui să conțină și responsabilități, nu doar drepturi pentru regiunea din stânga Nistrului. Printre acestea ar fi respectarea drepturilor omului, a statutului școlilor cu predare în limba română, egalitatea șanselor.

Atât Victor Chirilă, cât și Eugen Revenco au declarat că acum nu este momentul oportun pentru a pune în discuție la reuniunea de la Dublin modificarea formatului de pacificatori din Zona de securitate, pentru a nu periclita procesul de negocieri.