Moldova este gata să treacă la faza a II-a în domeniul liberalizării vizelor. Info-Prim Neo. 14.05.2012.

104

Comisia Europeană trebuie să recomande Republicii Moldova să treacă la faza a II-a a Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE, susțin experți în domeniul politicilor externe. Potrivit lor, Republica Moldova a realizat 76% din acțiunile asumate în Planul de Acțiuni, iar altele 10 la sută au fost aproape realizate, ceea ce duce la un scor de aproape 86%.

Directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, a declarat în cadrul unei dezbateri de presă că prima fază a Planului de acțiuni presupune adoptarea unor legi, iar faza a II-a presupune implementarea unor legi. „Noi suntem spre finalul fazei I și recomandarea noastră foarte puternică către Comisia Europeană este să se propună trecerea în faza a II-a a Planului pentru vize. De asemenea, recomandarea noastră către Guvernul moldovean ar fi să implice încă de acum înainte Parlamentul European, să aibă o discuție foarte amănunțită și să prezinte cazul Moldovei în Parlamentul European”, a menționat expertul.

Potrivit lui, acțiunile din Planul vizat au fost divizate în subsecțiuni, care sunt 163 la număr și care au fost împărțite pe patru blocuri. Per ansamblu, Republica Moldova a realizat 76% din acțiunile asumate în Planul de Acțiuni. Cea mai mică rată obținută este la blocul IV care cuprinde chestiunea privind nediscriminarea și corupția.

„Recomandarea noastră este să se treacă la faza a doua fără votarea acestei legi (n.r. – Legea privind egalitatea de șanse) pentru că există multe alte reforme foarte importante care stagnează și riscă să se stopeze. De exemplu, reforma MAI, care este foarte grea. Aceasta riscă să stagneze pentru că nu se trece în faza II-a. Problema corupției este oarecum trasă pe planul doi”, a subliniat expertul. Potrivit lui, cele mai mari restanțe ale Moldovei în domeniul politicilor anticorupție sunt „Strategia de reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției” și „Înființarea și funcționarea Comisiei Naționale de Integritate”.

„Aici se întârzie inexplicabil. Strategia CCCEC este vina Guvernului, iar înființarea Comisiei este problema Parlamentului. Dar neexistența Comisiei nu împedică trecerea în faza a II-a a Planului. Majoritatea au fost îndeplinite. În faza a doua Comisia Europeană își menține autoritatea de a face evaluări”, a spus Cristian Ghinea.

Directorul executiv al Asociației pentru Politica Externă, Victor Chirilă, a menționat că UE trebuie să ia decizia de trecere la cea de-a II-a fază a Planului de acțiuni pentru că au fost făcute lucruri bune și mari progrese. „Aceste progrese cântăresc mai mult decât lipsa unui consens asupra legii antidiscriminare. Nu cred că va fi bine pentru imaginea UE dacă va face din acest subiect o condiție insurmontabilă care va afecta imaginea UE în fața multor cetățeni pro-europeni dar nu sunt de acord cu legea. Cred că este nevoie de o poziție mai inteligentă”, a spus Victor Chirilă.

Potrivit experților, implementarea primei faze a Planului de Acțiuni a durat un an și jumătate.