Ambasada Lituaniei la Chișinău a desemnat câștigătorii concursului despre Lituania. Info-Prim Neo. 28.06.2012.

211

Ambasada Lituaniei în Republica Moldova a premiat astăzi, 28 iunie, participanții concursului despre Lituania, anunțat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Lituania și Moldova.

Potrivit ambasadorului Lituaniei în Republica Moldova, Violeta MotulaitÄ—, testul, afișat pe pagina electronică a ambasadei, a cuprins 21 de întrebări despre geografia, cultura, sportul, istoria și economia acestei țări, precum și întrebări despre relațiile moldo și lituaniene.

„Personal am verificat 300 de teste, iar restul, peste 100, au fost verificate de către colegii mei. Am rămas uimiți în mod plăcut de numărul foarte mare de participanți moldoveni care știau atâtea despre țara noastră”, a declarat Violeta MotulaitÄ—.

Viceministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Evaldas Ingnatavicius, a menționat că Republica Moldova a fost primul stat care a recunoscut independența Lituaniei în 1990, un stat mic și neînsemnat la acea vreme.

„ Apreciem ajutorul acordat atunci. Mai mult, Moldova a avut curajul să ne susțină în 1990, ca peste 2 ani, în 1992 să punem bazele relațiilor diplomatice între țările noastre și iată-ne aici, la a 20-a aniversare a relațiilor diplomatice. Și în prezent continuăm relațiile noastre cu Republica Moldova și avem foarte multe proiecte în comun legate de vânzări, cultură”, a mai menționat Evaldas Ingnatavicius.

Participanții au fost răsplătiți cu premii simbolice, iar câștigătorul concursului, care este și cel mai tânăr participant al concursului – 17 ani, va avea ocazia să viziteze Lituania. Premiul Mare a fost oferit de sponsorul concursului și „Centrul TOC”, o companie moldoșilituaniană.

Concursul a fost organizat pentru prima dată și face parte din gama de evenimente desfășurate în acest an cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relații diplomatice. Printre activitățile culturale organizate cu acest eveniment se numără și concertul renumitului violonist lituanian, Dzeraldas Bidva, la Sala cu Orgă, și două expoziții, una la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei și a doua la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în cadrul cărora sunt expuse brâurile tradiționale lituaniene, parte componentă a costumului popular.