Igor Boțan: Oscilația între UE și Uniunea Eurasiatică este mortală pentru Moldova, opinie. Info+Prim Neo. 15.06.2012.

106

Republica Moldova este într-un proces de integrare europeană foarte important, iar oscilarea ba spre UE, ba spre Uniunea Euroasiatică este mortală pentru ea. De această părere este Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), expert al proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția Info-Prom Neo și susținut de Fundația germană Hanns Seidel.

Igor Boțan a menționat că o țară nu prea mare, cu un potențial economic mic, precum este Republica Moldova, nu-și poate permite să oscileze când într-o parte, când în alta, fiindcă există pericolul să fie ignorată și de Occident și de Est, dacă nu va demonstra că este un partener credibil.

În aceste condiții, directorul ADEPT spune că se aștepta ca Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) să dexcfășoare reforme rapide, fulminante, care să atragă investiții străine și autohtone, care, la rândul lor, vor aduce stabilitate în Moldova. El consideră că AIE va beneficia de susținerea societății, dacă va realiza performanțe, în caz contrar, va veni inevitabil timpul scadenței pentru Alianță.

Expertul a expus această opinie în cadrul dezbaterilor publice „Alianța este constituită din aliați și echipa guvernamentală din co-echiperi? Cultura relațiilor politice la guvernare: manifestări, mize și efecte”.

În aceeași ordine de idei, Igor Boțan și directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Valeriu Prohnițchi, au declarat în cadrul unei conferințe de presă recente că Republica Moldova merge cu pași mici pe segmentul integrării europene din cauza lipsei voinței politice.

Totodată, mai mulți politicieni și formațiuni politice din Republica Moldova se pronunță în favoarea Uniunii Eurasiatice, inclusiv prin inițierea unui referendum în acest sens.