Arcadie Barbăroșie: Cancelarul german a punctat clar ce are de făcut Republica Moldova. Info-Prim Neo. 23.08.2012.

156

Analistul politic Arcadie Barbăroșie este de părere că politicienii moldoveni trebuie să recitească de zeci de ori discursul cancelarului german, Angela Merkel, în care a punctat foarte clar ce trebuie să facă Republica Moldova pentru integrarea europeană.

Analistul a declarat că vizita cancelarului german este una cu adevărat istorică, deoarece o persoană de asemenea rang nu face turism în exercițiul funcțiilor, în special când este vorba de germani, care sunt cunoscuți prin corectitudinea lor.

Arcadie Barbăroșie a menționat că oficialul a venit cu un mesaj foarte clar, și anume faptul că Germania este alături de Republica Moldova pe parcursul european și în soluționarea conflictului transnistrean. „Noi vă vom ajuta, iar prin noi și Uniunea Europeană vă va ajuta. Totul depinde de voi. Voi trebuie să faceți temele pentru acasă”, a citat Arcadie Barbăroșie din discursul cancelarului german, subliniind că aceste teme Angela Merkel le-a punctat diplomatic, dar ferm.

Este vorba de valorile europene pe care trebuie să și le asume Moldova în parcursul său. Acestea sunt drepturile omului, libertatea de expresie, libera exprimare, societate și guvernare necoruptă, justiție corectă, stat de drept și lucruri pe care politicienii le pronunță în discursuri, dar uită de ele când nu mai sunt în fața camerelor de luat vederi sau atunci când își realizează interesele de partid, a remarcat analistul politic.

Arcadie Barbăroșie a mai spus că mesajul este important și prin faptul că s-a specificat clar că Germania va mări volumul de asistență financiară pentru Republica Moldova, dar totul depinde de noi, de societatea și de guvernanții noștri.

Angela Merkel a rostit un discurs la Palatul Republicii în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, la 22 august.