Interviu cu Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin: „Participarea activă a Moldovei în formatele euroasiatice nu vine în contradicție cu cursul ei de integrare europeană”. Info-Prim Neo. 13.08.2012.

127

Interviu Info-Prim Neo cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Farit Muhametșin din ciclul „Independenți de 21 de ani. Despre noi, ex-sovieticii”

– De la declararea independenței, țara Dumneavoastră a avut același punct de start pentru modernizarea, înnoirea țării, ca și Republica Moldova. Cât de aproape sau cât de departe suntem astăzi unii de alții pe această cale?

– După destrămarea Uniunii Sovietice multe lucruri în țările noastre s-au întâmplat pentru prima dată. Rusia și Moldova au încetat să mai fie părți ale unui puternic întreg și au început edificarea noilor state de drept în baza atașamentului la principiile democrației, supremației legii, priorității drepturilor omului și cetățeanului. Și deși țările noastre au urmat drumuri diferite în dezvoltarea lor, pe noi și acum ne leagă multe. În primul rând, este vorba despre istoria bogată, de sute de ani, a relațiilor dintre popoarele noastre și oamenii noștri muncitori, cu simțul responsabilității și înzestrați. În majoritatea lor, cetățenii țărilor noastre sunt interesați de realizarea potențialuilui strategic al interacțiunii dintre Rusia și Moldova, fiind gata să depună eforturile pentru asigurarea colaborării ruso-moldovenești și perfecționarea calității ei.

– Unde a reușit și unde a reușit mai puțin țara Dumneavoastră pe calea dezvoltării independente. Eventual, comparativ cu Republica Moldova?

– Pe parcursul anilor ce au urmat după adoptarea Declarației de suveranitate, și ei au fost grei, Rusia a obținut, totuși, multe. A apărut și propria noastră experiență, deloc ușoară, dar cu atât mai prețioasă, și ceea ce obișnium să numim propria noastră istorie modernă. Rusia a ocupat, fără exagerare, locul său demn într-o lume modificată globalizată, țara noastră este deschisă la tot ce este nou și avansat, bazându-se, totodată, pe potențialul acumulat al stabilității. Astăzi putem spune cu siguranță că și în interiorul Rusiei s-au schimbat radical orânduirea socială, economia, modul de viață al oamenilor noștri. Lucrul cel mai important este că ne-am consolidat ca țară și națiune unită.

Rămân încă multe de făcut. Vedem cu toții ce transformări profunde se întâmplă în lumea contemporană, relațiile internaționale devin tot mai complicate, comunitatea internațională rămâne departe de a crea bazele unui sistem universal și indivizibil de securitate, nu se întrevăd deocamdată soluțiile sigure pentru depășirea crizei economice mondiale. În aceste condiții, cel mai important lucru pentru Rusia este să continue cu succes modernizarea economiei, perfecționarea sistemului politic, constituirea unei societăți moderne și progresiste, care trebuie să fie confortabilă pentru muncă și creație, pentru crearea familiei și educația noilor generații.
– După declararea independenței, ca și Republica Moldova, ați avut de ales între câțiva vectori geopolitici, în particular Est sau Vest. Ce v-a motivat alegerea?

– Tot drumul istoric al statului rusesc, care se dezvoltă permanent și există deja timp de mai mult de unsprezece secole, a determinat cursul politicii externe a Rusiei moderne. La bazele lui stau principiile cheie ale plurivectorismului, pragmatismului, deschiderii, promovării consecvente a intereselor naționale, fără alunecarea spre confruntare. Teritoriul vast, orientarea istorică a țării noastre atât spre Orient, cât spre Occident, legăturile comerciale și culturale tradiționale cu statele din toate regiunile lumii, permit Rusiei să promoveze o politică externă echilibrată și consecventă, păstrând continuitatea și reflectând rolul unic, format timp de secole, al țării noastre în afacerile mondiale și în dezvoltarea civilizației mondiale. Inima, nucleul acestei politici externe este cursul spre integrarea euroasiatică, ce se bazează pe 3 țări – Rusia, Belarus și Kazahstan, care au creat Uniunea Vamală și au purces la lucru în cadrul Spațiului Economic Comun. Totodată, nu se diminuează cu nimic o astel de direcție importantă a politicii noastre externe, cum este cooperarea cu Uniunea Europeană, care este un partener strategic al Rusiei deja timp de mai mulți ani. Împreună cu partenerii noștri europeni mergem spre atingerea obiectivului strategic global – de a crea spațiul economic și uman unic de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific.

– Cum apreciază țara Dumneavoastră alegerea pe care a făcut-o Republica Moldova în favoarea integrării europene?

– Chestiunea privind căile de integrare, participarea în diferite uniuni integratoare este, indiscutabil, alegerea suverană a poporului moldovenesc și a statului moldovenesc în frunte cu conducerea actuală. Rusia tratează această alegere cu respect. Vom examina toate formele de colaborare, cele mai potrivite și optime, pentru ca această interacțiune ruso-moldovenească să nu se ofilească, ci, dimpotrivă, să se dezvolte activ. Consolidarea relațiilor ruso-moldovenești și a locului Moldovei printre partenerii noștri apropiați, siguri în afacerile internaționale corespunde intereselor noastre. În acest context, pornind de la prioritățile noastre geopolitice, mai exact, cursul strategic declarat de către conducerea Rusiei vizând aprofundarea proceselor de integrare în spațiul CSI, invităm Chișinăul la o participare mai activă în formatele integraționiste euroasiatice și suntem convinși că apartenența Moldovei la CSI nu vine în contradicție cu cursul ei de integrare europeană.

– Ce fel de încărcătură credeți că poartă la această etapă relațiile dintre țările noastre? Despre relația cu anumite state, în anumite contexte, în Moldova circulă diferite calificative: parteneriat strategic, relații apropiate, relații pragmatice etc…

– Relațiile dintre popoarele țărilor noastre, întărite prin legături multiseculare de prietenie, fraternitate și comunitate de religie, pot fi numite cu adevărat apropiate și sufletești. Vreau foarte mult să cred că și dialogul politic ruso-moldovenesc, care se distinge prin caracter deschis și pragmatiс, va atinge în viitorul apropiat nivelul unui veritabil parteneriat strategic.

Irina Ursu, Info-Prim Neo

Notă Info-Prim Neo: Scopul ciclului de materiale la rubrica „Independenți de 21 de ani. Despre noi, ex-sovieticii”, în care înserăm interviuri cu reprezentanți ai statelor ex-sovietice este să identificăm mai clar locul Republicii Moldova în mișcarea ei înainte, pe fundalul experienței statelor care au avut aproximativ aceeași linie de start, dar și să stabilim starea relațiilor dintre țările și popoarele noastre în această perioadă.