Tiraspolul urmărește consolidarea statalității regiunii, declarație. Info-Prim Neo. 10.07.2012.

96

Potrivit directorului executiv al Asociației, Victor Chirilă, liderul transnistrean speră că odată cu stabilizarea socio- economică a regiunii și soluționarea problemelor legate de activitatea în domeniul economiei, statele garante, Rusia și Ucraina, precum și participanții la negocieri, OSCE, UE și SUA, vor regândi necesitatea schimbării formei de reglementare, luând în calcul opțiunea recunoașterii independenței Transnistriei.

„Deși se observă o dinamică pozitivă, Tiraspolul urmărește consolidarea sa economică. Însă, criza economică din ultimii ani a demonstrat că regimul de la Tiraspol este unul fragil. Nu este viabil din punct de vedere economic, iar criza economică a adus regimul de la Tiraspol la marginea prăpastiei sau mai bine zis în fața unei dileme: sau rămâne în continuare izolat și, astfel, riscă să aprofundeze criza social-economică din regiune cu efecte negative pentru regimul însuși, sau se deschide și rupe autoizolarea regională, se angajează în dialog cu Chișinăul și cu Uniunea Europeană pentru că are asistența necesară și instrumentele necesare pentru a-i ajuta să-și modernizeze economia, industria și alte sectoare”, a declarat Victor Chirilă.

În același context, directorul APE consideră că adoptând politica „pașilor mici”, cu alte obiective decât ale Chișinăul, reprezentanții de la Tiraspol vor să consolideze economia regiunii pentru ca mai apoi să consolideze elementele așa- zisei statalități ai regiunii transnistrene, dar și argumentele în dialogul cu UE și alți actori în procesul de negocieri.

„ Zilele trecute chiar liderul transnistrean Șevciuk a declarat că odată cu consolidarea economiei din regiune poate că și membrii UE își vor schimba viziunea asupra regiunii pentru stabilirea statalității și nu vor respinge recunoașterea independenței regiunii pe viitor. Acest lucru trebuie să fie luat în calcul de către Chișinău. Pentru a evita consolidarea acestei statalități a regiunii, care nicidecum nu ne favorizează, trebuie să insistăm ca negocierile să aibă un scop strategic unic, care să urmărească reintegrarea graduală a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova”, a mai menționat Chirilă.