Asociația pentru Politică Externă din Moldova (APE) sărbătorește 20 de ani de activitate. Fondată în 2004 de un grup de experți moldoveni, personalități publice, foști și actuali înalți oficiali guvernamentali, precum și diplomați, APE și-a propus dezvoltarea și implementarea unei politici externe credibile, eficiente și pragmatice. Timp de două decenii, APE a fost dedicată promovării democratizării Moldovei, reintegrării teritoriale a țării și integrării europene.

APE a avut un impact semnificativ în europenizarea și democratizarea țării. Prin studiile elaborate de experții săi, APE a dinamizat procesele politice interne și a îmbunătățit calitatea dezbaterilor în domeniul politicii externe din Moldova. De asemenea, a facilitat platforme de discuții privind subiectele de politică externă și a contribuit la o mai bună înțelegere a opțiunilor de politică externă a Republicii Moldova prin buletinele lunare informative.

Suntem mândri că, pe parcursul a două decenii, mai multe generații de tineri specialiști și analiști politici și-au început cariera la APE, formându-se și devenind figuri importante în instituțiile de stat și misiunile diplomatice externe. În cei 20 de ani de activitate, APE a stabilit numeroase parteneriate la nivel național și internațional și a furnizat publicului larg analize independente privind politica externă și promovarea intereselor naționale ale țării pe arena internațională.

Organizând evenimente în cadrul a trei programe distincte – Studii Europene, Studii de Securitate și Studii Estice – APE a contribuit la dezvoltarea dezbaterilor și a cunoștințelor în domeniile respective. Unul dintre cele mai notabile evenimente organizate este Forumul privind Integrarea Europeană, care a adus împreună factori de decizie din Republica Moldova și Uniunea Europeană, politicieni, formatori de opinie, reprezentanți ai societății civile, partide politice și instituții internaționale. Printre subiectele abordate în cadrul celei de-a IX-a ediții a acestui forum s-au numărat implementarea Acordului de Asociere cu UE, procesul reformei țării, securitatea națională și regională, combaterea corupției și promovarea drepturilor omului. De asemenea, s-a acordat întotdeauna o atenție specială regiunii Transnistrene și procesului de reintegrare a țării.

Cu ocazia aniversării de 20 de ani, APE transmite sincere felicitări tuturor celor care au activat și activează în cadrul organizației, în special fondatorilor, membrilor și experților săi. De asemenea, aduce mulțumiri colegilor, partenerilor, donatorilor, beneficiarilor și tuturor celor care au susținut și contribuit la dezvoltarea și implementarea misiunii APE.

La mulți ani, APE! Să aveți parte de succes, bunăstare și prosperitate!