Viorel Cibotaru: Vizita cancelarului german este un succes evident al diplomației moldovenești. Info-Prim Neo. 23.08.2012.

116

Vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chișinău este un succes absolut evident al diplomației Republicii Moldova, al politicii statului și este confirmarea statutului european al țării. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru, care a declarat pentru că vizita este una cu adevărat istorică.

„Venirea la Chișinău în timpul unei crize globale europene, atunci când atenția doamnei Merkel este prinsă de problemele existențiale pentru Uniunea Europeană, este una istorică prin definiție și prin modul în care a prezentat lucrurile”, a menționat Viorel Cibotaru.

Un aspect important, potrivit analistului, este abordarea subiectului conflictului transnistrean. „Un moment crucial în declarația doamnei Merkel sună ca un semnal de alarmă. Și asta este surpriza cea mare. Ea a spus că nu există niciun argument care ar scuza amânarea soluționării conflictului astăzi. Nu este vorba doar de poziția guvernării sau poziția părții transnistrene, dar este și poziția unor țări importante”, a notat analistul.

Potrivit lui Cibotaru, este de remarcat că și apelul identitar lansat de premierul Vlad Filat, declarând că Republica Moldova nu se află în estul Europei, dar în inima Europei. „E o bătălie diplomatică de a clarifica identitatea Republicii Moldova. De aici încolo se dă un nou start de discuții privind poziționarea geo-politică, geo-istorică, geo-economică a Republicii Moldova”, a conchis analistul.

În data de 22 august, cancelarul german a efectuat o vizită oficială la Chișinău, în cadrul căreia a avut întrevederi cu președintele Republicii Moldova și cu premierul Vlad Filat, dar și cu liderii partidelor parlamentare. De asemenea, cancelarul a ținut un discurs la Palatul Republicii.