Ungaria dorește o perspectivă clară de integrare europeană pentru Moldova. Info-Prim Neo. 11.09.2012.

126

Parlamentul Ungariei optează pentru ca Republicii Moldova să-i fie oferită o perspectivă clară de integrare europeană. Această poziție este prevăzută în textul noului Acord de cooperare privind parteneriatul strategic dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Ungariei. Un document în acest sens liderii legislativelor celor două țări au semna în cadrul vizitei pe care speakerul moldovean Marian Lupu o efectuează la Budapesta, notează Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului.

Potrivit comunicatului, în seara zilei de luni, 10 septembrie, Marian Lupu a avut o întrevedere cu președintele Adunării Naționale a Ungariei, Kövér László.

În cadrul întrevederii, László Kövér a menționat buna calitate a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, inclusiv pe dimensiunea interparlamentară și a specificat că, în cadrul Parteneriatului Estic, Republica Moldova este cea mai ambițioasă țară și că Ungaria sprijină fără rezerve suveranitatea țării noastre. Președintele Adunării Naționale a Ungariei a mai menționat că țara sa este gata să împărtășească și în continuare din experiența integrării europene și că este foarte important ca procesul de extindere al UE să nu bată pasul pe loc.

Cu referință la relațiile dintre țările noastre, Marian Lupu a menționat că acestea sunt excepționale, atât bilaterale, cât și interparlamentare. El a exprimat recunoștință omologului său maghiar pentru suportul Ungariei a aspirațiilor de integrare europeană ale țării noastre, dar și pentru dezvoltarea Proiectul Twinning, pentru găzduirea de către Ambasada Ungariei la Chișinău a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor, pentru activitatea reprezentanților Ungariei în Misiunea EUBAM, pentru susținerea obiectivelor europene ale Republicii Moldova pe parcursul președinției maghiare a UE și pentru eforturile ferme în promovarea Parteneriatului Estic în general, și a Republicii Moldova, în particular. Menționând suportul Ungariei în contextul aspirațiilor de integrare europeană a Moldovei, Marian Lupu a specificat că liberalizarea regimului de vize ar consolida societatea și statalitatea Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul întrevederii, Marian Lupu a semnat cu omologul său maghiar un nou Acord de cooperare privind parteneriatul strategic dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Ungariei, în care se face referință la Articolul 49 al Tratatului UE și care prevede perspectiva clară de integrare europeană pentru țara noastră. Pe finalul întrevederii, Marian Lupu i-a adresat Președintelui Adunării Naționale a Ungariei, Kövér László, invitația de a vizita Republica Moldova în cadrul unei vizite oficiale.