Corneliu Gurin: Autoritățile trebuie să demonstreze voință politică în promovarea reformelor. Info-Prim Neo. 30.10.2012.

102

Autoritățile moldovenești înregistrează progrese în aplicarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, însă există și unele restanțe. Autoritățile trebuie să demonstreze că au capacități și voință politică pentru promovarea reformelor, subliniază Corneliu Gurin, expert juridic al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Expertul a declarat, în cadrul unei noi ședințe a Clubului de Presă al Asociației pentru Politică Externă, că elaborarea și adoptarea legilor este pasul cel mai ușor care poate fi realizat de către o țară, pentru că este un lucru relativ teoretic. Ce urmează după, reforma instituțională, numirea persoanelor și rezultatele pe care le obțin, efectul reformelor și aceste lucruri sunt cu adevărat importante.

Expertul a apreciat că autoritățile au numit cu mare întârziere directorii a trei instituții importante, cum ar fi Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Comisia Națională de Integritate (CNI). În opinia sa, întârzierea numirii șefului CNI a blocat mai bine de jumătate de an verificarea declarațiilor de venit și interese ale funcționarilor și aceasta ar putea însemna posibilități de abuzuri și de eludare a legislației, inclusiv transmiterea de proprietăți altor persoane.

În privința CNA și SIS, expertul juridic a declarat șefii au fost numiți potrivit unei proceduri legale, transparente, doar că acest proces a fost tărăgănat, fapt ce înseamnă că practic timp o lună lupta cu corupția a fost blocată sau doar mimată. „Este important ce va urma, pentru că urmează numirea vicedirectorilor, formarea colegiului și trecerea prin purgatoriu a angajaților, proceduri care urmează să aibă loc foarte transparent”, a notat expertul.

Referindu-se la voință politică, Corneliu Gurin a remarcat că aceasta ar înseamna că trebuie să se înceapă într-adevăr verificarea declarațiilor de venituri, începând de la funcția supremă în stat. În ceea ce ține de implementarea reformelor, urmează foarte multe investiții financiare și tehnice și acest lucru trebuie văzut în timpul apropiat. Potrivit expertului, actualmente în bugetul de stat nu sunt prevăzute surse pentru majorarea salariilor promise pentru judecători și nici pentru funcționarea CNI, deși ea de un an de zile este în lege, și nici surse suplimentare pentru implementarea reforma SIS și CNA.

Expertul juridic a declarat că autoritățile moldovenești trebuie să depolitizeze și să asigure independența și eficiența instituțiilor implicate în activitatea anticorupție și o prioritate absolută și necesită, un efort conjugat al partidelor politice, inclusiv de opoziție, a legislativului, executivului și a instituțiilor vizate.