Moldova este vulnerabilă în procesul de asigurare a propriei securități energetice, expert. Info-Prim Neo. 10.10.2012.

103

Republica Moldova nu controlează în totalitate domeniul energetic din țară, ceea ce o face vulnerabilă în procesul de asigurare a propriei securități energetice. Importul excesiv de resurse energetice, în special al gazului natural și energiei electrice, precum și lipsa alternativelor viabile de import determină autoritățile statului să dețină pârghii limitate în timpul negocierilor pentru prețul de import al resursei energetice, constată Alexandru Baltag, expert asociat al Asociației pentru Politică Externă (APE).

Expertul a declarat în cadrul unei ședințe a Clubului de Presă al APE, din 9 octombrie, că în astfel de condiții se poate presupune că statul nu dispune de o viziune strategică clară asupra asigurării securității energetice a țării pe termen lung. Alexandru Baltag a menționat că există o singură companie și un stat care dețin practic sub control situația energetică din Republica Moldova, reprezentând unica sursă și unicul partener care importă de gaze. Autoritățile moldovenești au un câmp de acțiune foarte îngust în ceea ce privește reducerea dependenței energetice și asigurarea unei veritabile securității în domeniul respectiv.

Potrivit expertului, instaurarea monopolului în domeniul energetic a fost permisă atunci când Chișinăul a cedat pachetul majoritar al Moldovagaz și a transmis controlul asupra întregii infrastructuri energetice autohtone unui singur actor și Gazprom. Alexandru Baltag susține că și factorul geografic nu a permis și nu permite încă diversificarea surselor de import și identificarea căilor alternative viabile gazului rusesc. Modificarea esențială a structurii principalelor resurse energetice în folosul celor pe care suntem capabili să le producem nu este posibilă din cauza lipsei de investiții.

Alexandru Baltag sugerează că autoritățile trebuie să atragă investiții, să demonopolizeze și să liberalizeze sectorul energetic. În opinia expertului, Republica Moldova trebuie să folosească toate oportunitățile de membru al Comunității Europene Energetice în scopul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale și energie electrică, dar și a diversificării mixtului de energie, astfel încât să fie micșorată ponderea gazului în balanța resurselor energetice ale statului.