Negocieri cu UE pentru finanțarea Programului de suport al reformei justiției. Info-Prim Neo. 23.01.2013.

134

Guvernul a decis inițierea negocierilor pentru finanțarea de către Uniunea Europeană a Programului de suport al reformei sectorului justiției. Sprijinul financiar așteptat este de 60 mln euro.

Potrivit ministrului justiției, Oleg Efrim, 50,2 mln euro vor fi alocați direct bugetului în perioada anilor 2013-2016 pentru finanțarea acțiunilor prevăzute în Strategia de reformă a sectorului justiției.1,8 mln euro va constitui asistența tehnică acordată Ministerului Justiției și altor structuri. În special mijloacele vor fi orientate la instruirea judecătorilor și altor specialiști. Încă 8 mln euro vor fi oferițo conform principiului „more for more”, adică în funcție de nivelul de avansare a reformelor preconizate.

Obiectivul Strategiei de reformă a sectorului justiției este crearea unui sistem echitabil al justiției, cu zero toleranță față de corupție, care ar asigura dezvoltarea durabilă a țării și responsabilitate sporită față de justițiabili. Vor fi susținute activități ce țin de reforma sistemului judecătoresc, reforma procesului de investigație prejudiciară, justiția juvenilă, măsurile adiționale pentru consolidarea protecției drepturilor omului.