Negocierile pe marginea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană ar putea fi terminate în această primăvară. Radio Europa Liberă. 23.01.2012.

132

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune pe marginea rezultatelor celei de-a 14-a runde de negocieri susținută de Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, și Gunnar Wiegand, negociator-șef din partea UE. Natalia Gherman a anuntat că, în cadrul celei de-a 14-a runde, s-a avansat considerabil în tratative, practic fiind finalizate negocierile la capitolul justiție, libertate și securitate. Ea a menționat că la acest capitol mai rămîne doar componenta care ține de libera circulație a cetățenilor în UE, dar aceasta e corelată cu Acordul de liberalizare a vizelor, negocierile pe marginea căruia încă mai continuă.

Gunnar Wiegand a spus că Moldova e printre primele țări din Parteneriatul Estic care va avea un Acord de Asociere cu UE. „Sperăm că în anul viitor să aplicăm o bună parte a prevederilor acestui Acord”, a declarat el.

Potrivit spuselor sale, Moldova și UE sînt pe o cale bună de a atinge integrarea politică și economică și de a continua procesul de integrare în general.

Europa Liberă l-a intrebat pe Gunnar Wiegand cît de mult ar putea fi afectat procesul eurointegrării al Republicii Moldova în eventualitatea declanșării unor alegeri parlamentare anticipate și pe cât de mulțumit este Bruxellul de mersul reformelor în instituțiile de drept?

Gunnar Wiegand: „Din cîte cunosc, deja a fost luată o decizie în ceea ce privește probabilitatea unor alegeri anticipate. Problema despre care vorbiți reprezintă o provocare căreia trebuie să-i facă față partidele politice din țară. Să știți că angajamentul Uniunii Europene față de Republica Moldova nu este un angajament luat în fața unui partid politic anume, ci este asumat în fața întregii țări. Pe parcursul ultimilor ani au avut loc mai multe neînțelegeri politice însă acestea nu au afectat în niciun fel relația noastră și nici discuțiile privind asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De aceea indiferent care este situația politică internă din țară noi vom continua să lucrăm din greu și vom respecta toate promisiunile asumate. În ceea ce priveșe a doua parte a întrebării Dvs – toate beneficiile unui Acord de Asociere cu Republica Moldova vor avea un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor, a oamenilor de afaceri. Însă ca ​​să se întâmple acest lucru este foarte important ca legea să funcționeze. De aceea reforma justiției continuă să dețină locul de frunte în topul reformelor asupra cărora insistăm și tocmai din acest motiv pe parcursul anilor 2011-2012 am investit în domeniu peste 60 de milioane de euro. Funcționarea justiției, lupta împotriva corupției și buna funcționare a instituțiilor de drept, reprezintă angajamente asumate în fața Uniunii Europene. Doar dacă acestea vor fi garantate, beneficiile unei viitoare asocieri cu UE vor avea un impact asupra tuturor, în primul rând pentru că noi creem condiții egale și corecte pentru toată lumea.”

Europa Liberă: Dle Wiegand, vă întrebam dacă sunteți mulțumit cum decurge reforma la interne, justiție, procuratură?

Gunnar Wiegand: „Nu voi comenta asupra acestei întrebări, mai ales asupra felului cum funcționează Procuratura. Cred că până acum au fost făcute destul comentarii mai ales în cadrul dezbaterilor publice din societatea moldovenească și cred că așa ar trebui să fie. Însă de un lucru sunt sigur: Procuratura trebuie să fie o instituție imparțială, eficientă și care se bucură de încrederea tuturor cetățenilor.”

Europa Liberă a vrut sa afle pe cât de cooperantă este partea transnistreană când e vorba despre semnarea acestor documente, importante pentru viitorul Republicii Moldova? Iata ce a raspuns Natalia Gherman viceministrul de externe.

Natallia Gherman: „Cooperarea deocamdată se rezumă la invitația oficială din partea Chișinăului a unui repezentant la negocierile pe marginea stabilirii zonei de Liber Schimb, Cuprinzător și Aprofundat. Chișinăul oficial, totodată, dă dovadă chiar din primele runde, de maximă deschidere și angajament de a implica regiunea transnistreană în procesul integrării europene care trebuie să aducă beneficii pentru toată țara, pentru toți cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Gunnar Wiegand a spus ca situatia ne e una deloc usoara.

Gunnar Wiegand: „Diferendul transnistrean nu este singurul conflict din cadrul regiunii Parteneriatului Estic. Situația este dificilă și în alte țări. Însă împrejurările din Republica Moldova sunt relativ pozitive, pentru că există un dialog între părțile de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că cetățenii pot călători liber, și există foarte multe companii din Transnistria care își exportă marfa în UE ca fiind din Republica Moldova, beneficiind în acest fel de anumite preferințe comerciale. Sperăm că aceste companii vor funcționa în continuare și se vor bucura de oportunitățile adiționale prevăzute de Zona de Liber Schimb, Cuprinzător și Aprofundat și de Acordul de Asociere. Discutam și cu oamenii de afaceri din regiune, pentru că ne dorim ca la dialog să participe nu doar oficialii.”

Următoarea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere va avea loc pe data de 14 martie la Bruxelles.