Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o convorbire telefonică cu Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Gov.md. 01.02.2013.

101

În cadrul convorbirii, cei doi oficiali au discutat aspecte ce țin de integrarea europeană a Republicii Moldova, apreciind progresele înregistrate în procesul de negocieri pe marginea Acordului de Asociere, dar și a Acordului privind liberalizarea regimului de vize. În context, s-a făcut referință și la recenta rundă de negocieri ce a avut loc la Chișinău.

„Sperăm că, în luna martie a anului curent, vom finaliza negocierile pe marginea Acordului de Asociere, astfel încît să fim pregătiți către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius", a spus Vlad FILAT.

Premierul a menționat că integrarea europeană este o prioritate absolută a Republicii Moldova și că din acest punct de vedere amplul proces de reforme demarate anterior trebuie continuat, deoarece în final vor avea de beneficiat cetățenii.

„Cetățenii Republicii Moldova sînt cetățeni europeni și ei trebuie să se bucure de toate drepturile și libertățile europene. Pentru noi, acesta este un principiu important, pe care-l urmăm în activitatea de zi cu zi", a declarat Premierul.

Vlad FILAT s-a referit și la procesul de reintegrare a țării, menționînd în context preconizata rundă de negocieri de la Lvov (Ucraina), în cadrul căreia va avea o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni ȘEVCIUK.

Jose Manuel BARROSO a spus că el este încă sub impresia vizitei pe care a întreprins-o la finele anului trecut în Republica Moldova, menționînd că are cele mai plăcute amintiri.

Președintele Comisiei Europene a spus că apreciază eforturile depuse de Republica Moldova pe calea integrării europene și a felicitat țara noastră pentru reușitele înregistrate pînă în prezent.

Oficialul a încurajat autoritățile să dea dovadă și în continuare de aceeași abordare pentru a atinge obiectivele propuse și a spus că și Comisia Europeană, dar și el personal vor susține în continuare Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor, de reîntregire a țării și de integrare în Uniunea Europeană.