Comisia Europeană: Incertitudinea politică și eventualele anticipate ar submina reformele și procesul de transformare începute în 2009. Adevarul.ro/moldova. 21.03.2013.

104

Lupta cu corupția și reforma justiției rămân restanțele țării noastre, potrivit raportului de progres publicat anual de Comisia Europeană. Totodată, oficialii UE sunt îngrijorați de instabilitatea politică de la Chișinău și atenționează că aceasta ar putea submina procesul de transformareComisarul european pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan Fule, a prezentat ieri la Bruxelles raportul de progres în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Potrivit Comisiei Europene, dialogul politic dintre UE și Moldova a înregistrat progrese semnificative, mai ales în ceea ce privește negocierile pe Acordul de Asociere, inclusiv cel de creare a Zonei de Liber Schimb. Au continuat reformele în domeniul asistenței sociale, sănătății, educației, energiei, concurenței, ajutorului de stat, precum și apropierea de standardele comunitare.

De asemenea, oficialii europeni spun că tensiunile din cadrul coaliției de guvernare de la începutul anului 2013, ce au dus la demiterea Guvernului, pun sub semnul întrebării stabilitatea politică. „Alegerea președintelui Nicolae Timofti în martie 2012 a permis autorităților să se concentreze pe reformele structurale. Cu toate acestea, incertitudinea politică sau întârzierile induse de alegerile parlamentare anticipate ar putea submina reformele și procesul de transformare începute în 2009, se menționează în raportul Comisiei.

Astfel, pentru 2013, Comisia Europeană recomandă să continuăm reformele în domeniul justiției, să intensificăm lupta împotriva corupției, precum și să asigurăm funcționalitatea Centrului Național Anticorupție. De asemenea, trebuie să simplificăm procedurile vamale, să asigurăm transparență în sectorul bancar, punerea în aplicare a Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului și a legii nediscriminării.

Rămânem în fruntea țărilor din Parteneriatul Estic
„Dacă luăm în considerare criza politică de la Chișinău, raportul este destul de încurajator. Ar fi fost ideal dacă această criză nu fi avut loc, atunci am fi avut mesaje mai pozitive. Evaluarea corespunde provocărilor cu care se confruntă Moldova pe plan intern, susține Victoria Boian, director de programe în cadrul Asociației pentru Politică Externă. De aceeași părere este și Nicu Popescu, consilierul premierului în exercițiu. „În ciuda crizei, raportul constată că Republica Moldova este povestea de succes din țările Parteneriatului Estic în ceea ce privește viteza implimentării reformelor. Dinamica negocierilor este mult mai rapidă față de alți vecini și suntem singurul stat din PE care se află în faza a doua și ultima pe liberalizarea vizelor, susține Nicu Popescu.
Totodată, specialiștii afirmă că liderii AIE trebuie să găsească soluții de compromis, deoarece disputele dintre politicieni sau eventualele alegeri anticipate ar afecta procesul reformelor. „Contextul politic actual și perpetuarea lui nu vor permite tratarea de o manieră serioasă a acestor probleme, pentru că în condiții de rivalitate politică între membrii AIE sau în cazul alegerilor anticipate instituțiile statului vor deveni fie politizate, fie nefuncționale, susține Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev.

Și specialiștii în domeniul justiției sugerează că trebuie să depunem mai mult efort în combaterea corupției și reformarea justiției. „Strategia de reformare a justiție conține 100 de pagini. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Acțiunile care au avut loc în ultima vreme, deși par la prima vedere de bună-credință coincid cu luptele politice și ridică semne de întrebare. În Moldova nu au fost judecători, procurori, nici politicieni condamnați pentru corupție, menționează Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice.

Recomadări pentru 2013

Totodată, Comisia Europeană ne-a recomandat să ne angajăm pro-activ, împreună cu partea transnistreană, pentru promovarea unei viziuni reciproc acceptabile pentru un viitor comun, și acceptarea, în consecință, a parametrilor de bază pentru soluționarea conflictului. Bruxelles-ul ne-a sugerat, de asemenea, să accelerăm și reforma administrației publice și să începem implementarea strategiei de descentralizare. Și mediului de afaceri trebuie îmbunătățit, inclusiv tratamentul și procedurile de înregistrare a investitorilor străini, precum și combaterea economiei tenebre.

Citeste mai mult: adev.ro/mjz3ai