În ajunul vizitei lui Å tefan Füle la Chișinău. Radio Europa Liberă. 16.05.2013.

83

Comisarul Uniunii Europene, Å tefan Füle, se va afla la acest sfirsit de saptamina, la Chisinau intr-o vizita particulară, pentru a participa, ca și în alți ani, la sărbătorirea Zilelor Europei. Într-un comunicat de presă remis ieri în exclusivitate pentru Europa Liberă, comisarul european responsabil cu extinderea Uniunii Europene, Å tefan Füle, s-a exprimat critic față de recenta adoptare pripită în Parlamentul de la Chisinau, a unor importante modificări legislative, parte din ele promulgate sub formă de legi de către președintele Nicolae Timofti. Comisarul european a spus că „Legi care ating domenii vitale ale funcționării unei democrații, precum functionarea sistemului electoral sau interactiunea dintre instituții, ar trebui sa fie adoptate pe baza unui consens cât mai larg al principalelor forțe politice. Asemenea decizii vitale trebuie pregătite temeinic, iar evoluțiile politice trebuie sa aibă loc in interiorul, nu in afara instituțiilor democratice.” Valentina Ursu a cerut părerea mai multor politicieni de la Chisinau despre aceasta vizita particulara si de momentul în care se produce.

Până a ajunge la Chișinău, la finele acestei săptămâni, unde este așteptat pentru a participa la manifestări cu ocazia Zilei Europei, Å tefan Füle, a spus că Moldova încă mai poate fi o poveste de succes a integrării europene, dacă rezolvă rapid criza politică.

Deputatul comunist Artur Reșetnicov a declarat Europei Libere că scopul acestei vizite a demnitarului de la Bruxelles e de imagine publică pentru ambasadorul Dirk Schuebel.

Artur Reșetnicov: „Dumnealui vine să-i „mulțumească” ambasadorului Dirk Schuebel. După 3 ani de activitate „rodnică” a lui Dirk Schuebel, reprezentantul și ambasadorul Uniunii Europene, această speranță de integrare europeană a scăzut drastic, dramatic la aproape 30%.”

Europa Liberă: Cum vă explicați această scădere?

Artur Reșetnicov: „Cu Uniunea Europeană se asociază degradarea principalelor instituții democratice, destrămarea statului de drept, uzurparea puterii de stat, creșterea criminalității, creșterea corupției, degradarea infrastructurii, economiei, în general, domeniului social, medicinii. Tot acest dezastru se asociază acum cu integrarea europeană. Pentru că cei care au guvernat patru ani de zile au luat o denumire, această coaliție de integrare europeană, Alianța pentru Integrare Europeană.”

Democratul Igor Corman e de părere că Å tefan Füle, Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, va încerca la Chișinău să convingă politicienii că este nevoie de o coaliție pro-europeană.

Igor Corman: „Va încerca, în ceasul al 12-lea să cheme, încă o dată la rațiune clasa politică. Interesul este evident: să fie o majoritate parlamentară pro-europeană, să fie un guvern pro-european, să fie continuate reformele europene. Dar eu personal mă întreb în ce măsură poate comisarul Füle să influențeze situația de aici, din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și în ce măsură ar putea?

Igor Corman: „E o întrebare la care eu nu am răspuns.”

Deputatul neafiliat, Igor Dodon crede că domnul Füle va avea două mesaje în viziza sa privată la Chișinău.

Igor Dodon: „Comisarul European va încerca să ajute partidele din fosta Alianță pentru Integrare Europeană să găsească limbă comună și va fi foarte greu să reușească acest lucru, deoarece vedem că antagonismul între PD și PLDM este destul de mare. Al doilea mesaj: bineînțeles că va încerca să vină cu un mesaj de Ziua Europei. Vine să încerce să convingă populația Republicii Moldova că totuși noi suntem încă în sfera de interese ale Europei, că încă nu este totul pierdut. Toate acestea au loc pe o descreștere, o scădere dramatică, a susținerii vectorului european în Republica Moldova.”

Anatol Șalaru, vicepreședintele Partidului Liberal, spune că mesajul Uniunii Europene a fost dintotdeauna unul foarte clar de susținere a Moldovei și cetățenilor ei pe calea eurointegrării.

Anatol Șalaru: „Mesajul lor a fost întotdeauna același: stabilitate. Ei vor să ne ajute, dar pentru aceasta trebuie să vrem și noi. Și de multe ori nu ne-au ajutat din cauza că noi nu am vrut acest lucru, clasa politică din Moldova.”

Europa Liberă: De ce nu ar fi vrut clasa politică să fie ajutată?

Anatol Șalaru: „Clasa politică a fost mânată și măcinată de conflicte interne și de ambiții, și de orgolii, de răzbunări, de lucruri meschine. Și, de multe ori, au pus interesele partidului sau interesele personale mai sus decât interesul național. Iar unii, pentru a-și păstra funcțiile, sunt gata să arunce totul în aer și să distrugă totul numai pentru a rămâne în funcție.”

Å tefan Füle va vizita Republica Moldova la 18 și 19 mai, cu ocazia Zilei Europei.