Interviu cu Victor Chirilă: Relațiile și problemele cu Rusia rămân aceleași…Radio Europa Liberă. 11.06.2013.

91

Un nou Guvern, o nouă coaliție pro-europeană la Chișinău – cum se reflectă aceste realități asupra relațiilor moldo-ruse? Cum trebuie citite, înțelese și traduse în limbajul acțiunilor diplomatice unele evenimente sau declarații ale oficialităților ruse evident deranjante pentru Chișinău? Acestea și alte întrebări le-am adresat interlocutorului nostru, Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Câteva evenimente, incidente sau afirmații ale oficialităților ruse readuc în atenție, cel puțin din punctul multora de vedere, relațiile moldo-ruse, cu ocol pe la Tiraspol, bineînțeles. În general, Dvs. cum ați caracteriza aceste relații, mai ales în noile împrejurări ale reinstalării unei coaliții pro-europene și a unui guvern care, prin definiție, nu are cum să ia în calcul vreun proiect de integrare euro-asiatică?

Victor Chirilă: „Nimic nou în acest sens. Relațiile rămân aceleași și problemele rămân aceleași, fie că vorbim despre gazele naturale importate din Rusia fără a avea vreun contract, fie că vorbim despre datoriile pentru gazele naturale pe care le importăm și Transnistria le consumă fără să le plătească, fie că vorbim despre soluționarea problemei transnistrene sau forțele armate ruse și munițiile care se află pe teritoriul Republicii Moldova.

În același timp, la nivel oficial, la nivel de guverne, ministere, parlamente, totuși nu avem sincope, avem un dialog, poate nu perfect, dar acesta reflectă starea de lucruri care există între noi. Deocamdată am evitat orice fel de tensionări nedorite între Moscova și Chișinău. Și acest lucru cred că este foarte bun și este o realizarea cred a actualelor autorități și trebuie să remarc că nu am avut tensionări chiar nici în timpul crizei politice care a durat extrem de mult la Chișinău.

În același timp, am avut anumite provocări din partea Transnistriei, sau a regimului de la Tiraspol, care a testat reacția Chișinăului și acțiunile politicienilor noștri pe timp de criză. Putem să speculăm că Rusia stă în spate și fără îndoială că așa stau lucrurile, dar desigur că nu putem să facem învinuiri directe atâta timp cât nu există date concrete în acest sens.”

Europa Liberă: Apropo de testări… Un consilier al președintelui Federației Ruse, Andrei Rusakov, a declarat recent la Tiraspol că „procesele euro-asiatice trebuie făcute ireversibile”. Oficialul moscovit se referea aparent la Transnistria, numai că invoca în acest sens necesitatea dezvoltării relațiilor cu regiunile învecinate ale Ucrainei și cu Găgăuzia. Altfel spus, Moscova va încuraja nu numai a Transnistria să persevereze în opțiunea ei euro-asiatică, dar și autonomia găgăuză, în timp ce restul Republicii Moldova insistă în „greșeala” și potrivit oficialului rus – de a-și dori integrarea în UE. O astfel de abordare poate fi considerată normală, acceptabilă pentru relațiile moldo-ruse?

Victor Chirilă: „Sigur nu poate fi considerată normală între două state care sunt actori ai scenei politice internațională, au aceleași drepturi pe arena internațională, sunt mebre ale ONU, chiar dacă am fost într-o Uniune Sovietică, unde Rusia era frate mai mare și noi – mai mic, acum lucrurile s-au schimbat. Trebuie să existe respect între state și respect pentru suveranitate, independență și integritatea teritorială. Or, acest fel de discurs cu siguranță nu arată nici un respect față de suveranitatea Republicii Moldova, integritatea ei și dorința poporului de a-și decide el singur soarta, și nu cineva de la Moscova.

Un consilier pe probleme culturale să ne dea sfaturi de ordin integraționist ori economic, or Andrei Rusakov anume că este, înțeleg, un consilier pe probleme culturale al domnului Putin. Fără îndoială, acest discurs reflectă și politica Federației Ruse pentru extinderea, aprofundarea proceselor de integrare euro-asiatică în spațiul său vestic de influență, unde suntem și noi în acest moment. Și acest discurs este un fel de politică de dezbinare și dominare a statelor care cândva au fost în URSS și Rusia dorește acum să le aducă mai aproape de sine.”

Europa Liberă: Sigur că trebuie păstrate proporțiile și sigur că ce i se permite lui Jupiter în materie de politică externă, nu se cam poate regăsi în diplomația moldovenească. Dar ce poate, de exemplu, face Chișinăul în situația în care și iată și o parte a Republicii Moldova, autonomia găgăuză, este încurajată direct să adopte o orientare diametral opusă orientării țării în general?

Victor Chirilă: „Republica Moldova are Constituția sa, de care se conduce și Autonomia Găgăuză, iar această autonomie nu este legală, dacă nu respectă această Constituție a Republicii Moldova. Or, conform Constituției Republicii Moldova, politica externă este promovată de către autoritățile centrale ale țării, de guvernul său, iar autonomia are responsabilități clar definite de însăși Constituția, cât și de statut. Și cred că dânșii ar trebui să țină cont de acest lucru, în caz contrar pot să piardă tot ce au.”

Europa Liberă: S-a relatat că a fost semnat un contract între compania rusească „Grand-Express” și compania transnistreană „Nistru-Express” asupra unui proiect, în valoare de 22 de milioane de dolari, care prevede construcția și deschiderea în Bender (Tighina) a unei uzine de producere a sistemelor și componentelor de transport feroviar. Cum trebuie privită această atenție investițională și de altă natură accentuată oarecum față de acest oraș de pe malul drept totuși?

Victor Chirilă: „O rândunică nu face primăvara niciodată. 22 de milioane, comparate cu 4 miliarde de dolari pe care Transnistria le datorează pentru gazele naturale consumate fără să plătească Federației Ruse, este cam mare această diferență. Este așa o picătură într-un ocean. Plus la aceasta, o investiție de 22 de milioane care creează numai 80 de locuri de muncă mi se pare un pic supraestimată această investiție.”

Europa Liberă: Chiar dacă în spatele proiectului, și aceasta ar putea constitui intriga acestei întâmplări, ce ar urma să fie implementat la Tighina, ar sta o companie controlată de un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin?

Victor Chirilă: „Este bine că vin investițiile. Totuși să nu uităm că în Transnistria locuiesc oameni care au nevoie să aibă și locuri de muncă și un trai decent. De acest lucru nu trebuie să uităm. În special autoritățile Republicii Moldova. Eu nu cred că anume astfel de investiții mențin regimul transnistrean în starea actuală, îl conservează, îl face să fie inflexibil.

Sunt altfel de investiții și anume asistența umanitară pe care o oferă Federația Rusă în mod netransparent, asistența bugetară directă pentru acest regim, asistența politică la masa de negocieri, nedorința Federației Ruse să discute probleme importante precum securitatea sau statutul regiunii transnistrene.

Plus la aceasta, nedorința Federației Ruse de a pune mai multă presiune pe administrația de la Tiraspol să achite acele datorii pe care le are, datorii istorice, pe care, dimpotrivă, le cere de la Republica Moldova. Investițiile de acest fel desigur contribuie la păstrarea acestui tablou, dar nu cred că ele sunt factorul esențial care contribuie la păstrarea stării de lucruri din regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: O delegație condusă de vicepremierul Valeriu Lazăr a plecat, luni, la Moscova pentru a relua discuțiile cu reprezentanții gigantului rus Gazprom privind un nou contract de importare a gazelor. Premierul Leancă a spus în ajun că „discuțiile cu partenerii din Rusia sunt complicate și că nu doar Moldova are dificultăți”. Dl Leancă a mai spus totodată că semnarea unui nou contract de livrare a gazelor „e o nevoie de ordin economic și politic. Unde e și în ce sens e „politicul” în aceste negocieri?

Victor Chirilă: „Orice stat, în special Republica Moldova, care mereu se simte șantajabil din punct de vedere al securității energetice, sau în cazul căruia există posibilitatea acestui șantaj, eu cred că are nevoie de o stabilitate, de o siguranță, de o previzibilitate în acest sens. Și un acord ar oferi o astfel de previzibilitate.

Dar în același timp suntem într-o situație în care lucrurile se schimbă când vorbim despre piața gazelor naturale în regiune, în Europa și în lume. Și există și această monitorizare a Gazprom din partea Comisiei Europene. Există și o tot mai mare concurență în domeniul importurilor și exporturilor gazelor naturale în Europe și în lume. Și am impresia că există această înțelegere la Chișinău că nu trebuie să ne grăbim cu orice preț, că trebuie să negociem un acord amplu care să rezolve toate problemele: atât problema importului de gaze naturale, transportării acestor gaze naturale, problema datoriilor la gazele naturale, a investițiilor ruse făcute în domeniu energetic moldovenesc, garantarea acestor investiții.

Deci sunt mai multe probleme care trebuie soluționate și nu trebuie să ne grăbim să semnăm un acord care nu ar reflecta într-o măsură adecvată interesele noastre naționale. Plus la aceasta, există o tendința care ne avantajează și tendința scăderii prețurilor la gazele naturale. De aceea, cred că în momentul de față este important să se negocieze și să se negocieze foarte temeinic, încât să putem să spunem că viitorul acord va satisface interesele noastre naționale.”

Europa Liberă: Deci, o grabă mai lentă și mai înțeleaptă…

Victor Chirilă: „Da, o grabă mai lentă și mai înțeleaptă. De exemplu, anul trecut Rusia ne-a oferit o reducere de 30 de procente la prețul gazelor naturale în schimbul renunțării la Pachetul Energetic II. Ei bine, există o analiză făcută de experți ruși care demonstrează că în următorii 3-4 ani prețul la gazele naturale va scădea. Se așteaptă o scădere în următorii ani de până la 30 de procente și atunci te întrebi: dar care este această cedare, în ce constă ea?”