Autoritățile sunt îndemnate să asigure mecanisme de funcționare pentru presa independentă. Info-Prim Neo 02.09.2014.

133

În condițiile în care presa din Republica Moldova nu are suficiente venituri ca să-și permită să rămână independentă, statul ar trebui să intervină cu anumite facilități, cum ar fi scutirea de TVA și alte facilități, inclusiv fiscale. Sugestia vine de la Lina Grâu, coordonatoare de proiecte la Asociației pentru Politică Externă (APE) și co-autoare a studiului „Starea presei și între independență editorială și dependență financiară”.

„Când nu ai bani pentru a face un produs echidistant și echilibrat încerci să-i cauți. Cei care au interese de a controla informația sunt, de regulă, politicienii care au anumite interese în zona afacerilor și se ajunge la faptul că presa devine subjugată unor interese politice și unor grupuri economice. Lucrurile se agravează în Republica Moldova prin faptul că statul nu are interesul de a susține presa, pentru că, dacă ar exista acest interes, lucrurile ar fi stat mult mai bine la acest capitol”, a menționat Lina Grâu, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit Linei Grâu, ar fi salutată ideea sporirii asistenței financiare pentru presa independentă, prin diverse proiecte din partea partenerilor occidentali ai Republicii Moldova. Pe de altă parte, instituțiile mass-media finanțate din occident, care practică un jurnalism echidistant și profesionist, ar trebui să-și consolideze echipele din Republica Moldova și să extindă grila de programe.

Lina Grâu a subliniat că guvernarea ar trebui să fie activă în susținerea presei independente, deoarece cine azi e la putere mâine ar putea fi în opoziție. Ceea ce rămâne sunt mecanismele democratice, care însă trebuie asigurate. „Politicienii nu au ajuns la maturitatea de a conștientiza necesitatea unor mecanisme cu adevărat democratice. Mecanismele sunt cele pe care le vor putea folosi și în cazul în care vor ajunge în opoziție și atunci este în interesul politicienilor să încerce să creeze un echilibru pe piața mass-media”, a mai subliniat Lina Grâu.

Autoarea mai recomandă autorităților să voteze în lectură finală legea privind transparența proprietarilor mass-media, să înlăture dezechilibrul care există în favoarea surselor media rusești.