Republica Moldova trebuie să accelereze ritmul reformelor. Radio Chișinau. 15.09.2014.

119

Republica Moldova trebuie să accelereze ritmul reformelor și să implementeze cu mare atenție Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, recomandă experții de la Asociația pentru Politică Externă care au prezentat două studii în acest sens.

Ei atrag atenția în mod special la necesitatea antrenării mediului de afaceri în procesul de implementare, dar și la acordarea unei atenții mai sporite unei campanii eficiente de comunicare.

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană oferă oportunități enorme Republicii Moldova, dar rezultatele vor fi vizibile în decurs de câțiva ani, a menționat directuroul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. În acest context, el a menționat necesitatea accelerării ritmului reformelor, care ar fi scăzut în ultimul timp.

Pe lângă perspective, semnarea Acordului prezintă și provocări pentru Republica Moldova, iar autoritățile trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru a le elimina, a precizat și expertul Viorel Chivriga.

Autorii celor două studii le mai recomandă autorităților să studieze practica statelor din Europa Centrală privind implementarea Acordurilor de liber schimb pe care le-au semnat cu Uniunea Europeană, să elaboreze strategii de comunicare privind integrarea în spațiul comunitar și să acorde o atenție sporită sectorului agricol.