Anul 2014, în evenimente: Regimul fără vize cu UE.Info Prim Neo, 22.12.2014

163

La sfârșit de an, IPN vine cu o retrospectivă a evenimentelor care au influențat într-o măsură mai mare mersul lucrurilor în Republica Moldova și prezintă părerea unor experți despre care au fost efectele de moment ale acestor evenimente, dar și care ar trebui să fie așteptările pentru viitor în raport cu acestea.

La 28 aprilie 2014, Republica Moldova a obținut regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Începând din acea zi, cetățenii moldoveni, deținători ai pașapoartelor biometrice, pot călători liber în UE pe o perioadă de 90 de zile timp de 6 luni. Excepție fac doar Marea Britanie și Irlanda, pentru aceste state a fost menținută în vigoare necesitatea de a obține viză.

Expertul în relații externe Lina Grâu crede că obținerea regimului liberalizat de vize cu UE este unul dintre cele mai importante evenimente din acest an. „Un lucru foarte pozitiv pentru Republica Moldova și cred că este cel mai important factor care va determina pe termen mediu și lung transformarea societății moldovenești”, a spus Lina Grâu.

Din punctul de vedere al expertului, nu atât factorii politici sau de altă natură, cât contactul direct dintre oameni, pe care poți să-l ai luând doar pașaportul moldovenesc și plecând într-o țară europeană, va fi factorul cel mai important în dezvoltarea democratică a societății din Republica Moldova.

„Contactele dintre studenți, dintre oamenii de afaceri, au fost facilitate foarte mult. E adevărat că la început au existat critici, se spunea că nu e un lucru mare, deoarece cei care aveau de călătorit și-au făcut cetățenie românească și călătoresc demult. Pe de o parte, e adevărat, și acest factor a diminuat beneficiile pe termen scurt ale liberalizării regimului de vize. Adică oamenii nu au simțit brusc un impact foarte puternic. Dar aceste critici nu sunt consistente, deoarece tot mai mulți oameni și-au făcut pașapoarte biometrice, părinții au mers să-și vadă copiii stabiliți în UE, oamenii care nu au resurse și forțe ca să obțină cetățenie românească pot călători cu pașaportul moldovenesc”, a precizat Lina Grâu.

Expertul spune că a avut recent o discuție cu niște experți și jurnaliști din Georgia care se mirau că Moldova a obținut regimul liberalizat de vize înaintea Georgiei, deși acolo societatea nu este atât de divizată ca cea moldovenească. „Nu cred că în cazul Republicii Moldova s-a luat decizia analizându-se componența societății, ci în baza chestiunilor tehnice. Clasa politică a avut voința de a parcurge aceste condiții tehnice necesare și atunci UE a acceptat să ofere acest regim. Chișinăul a îndeplinit exemplar aceste cerințe din punctul meu de vedere”, a opinat Lina Grâu.

Bineînțeles, nu poate fi ignorat nici factorul geopolitic, menționează expertul. „UE a încercat să transmită un semnal de susținere prin acordarea acestui regim. Plus că UE a dorit să demonstreze că Parteneriatul Estic vine cu beneficii concrete pentru cei care îndeplinesc condițiile necesare”, a menționat Lina Grâu.

S-a văzut în cazul acesta că, dacă se vrea, se poate, a mai spus expertul, care crede că fiecare partid de la guvernare a considerat că va avea beneficii de pe urma acestei liberalizări la alegerile parlamentare, iar după obținerea regimului a încercat fiecare să tragă plapuma asupra sa.

Lina Grâu nu știe dacă guvernarea va reuși constituirea unui guvern funcțional sau dacă va merge șchiopătând în continuare și peste 2 ani vom avea alegeri anticipate, dar, spune ea, dincolo de politicieni și mofturile lor, oamenii vor avea acces direct la tot ceea ce înseamnă Europa și valorile acesteia, și crede că acest factor este cel mai de durată pentru perspectiva europeană a țării, astfel oamenii vor vedea diferența, vor vedea că politicienii nu fac față și vor începe a schimba și clasa politică din țară.
—-

Notă: În cadrul ciclului dat de materiale vor mai fi analizate evenimente precum semnarea Acordului de Asociere cu UE; aplicarea embargourilor de către Rusia; alegerile din 30 noiembrie și formarea majorității parlamentare.