Interviu cu Arcadie Barbăroșie: „Votul a fost geopolitic în cea mai mare măsură”. Radio Europa Liberă, 01.12.2014.

126

După numărarea a peste 87 la sută din voturi, vorbim de următoarele rezultate parțiale ale alegerilor de ieri: Partidul Socialiștilor se află în top – cu aproape 22 %. Urmează Partidul Liberal-Democrat cu 19%, Partidul Comuniștilor cu aproape 18%, Partidul Democrat cu 16% și Partidul Liberal cu 9%. În mandate, dreapta pro-europeană ar acumula acum 54, iar stânga pro-rusească și 47.
Discutăm despre aceste rezultate cu analistul politic Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice.

Europa Liberă: S-a spus că e un scrutin geopolitic despre votul de ieri, se alege între Europa și Rusia. Dumneavoastră personal, sunteți acum lămurit, ce au ales cetățenii?

Arcadie Barbăroșie: „Parțial lămurit, pentru că, deși au fost calculate deja circa 80 și ceva la sută din procesele verbale, totuși, ca și număr de alegători, mai este de luat în considerație și votul altora, mai ales în Chișinău. Totuși, ceea ce am zis rămâne valabil, votul de ieri a fost un vot geopolitic, în cea mai mare măsură. S-a manifestat din plin și concluziile care vor fi trase, sigur că trebuie gândite foarte și foarte atent, pentru următorii patru ani.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm pe mandate la această oră, 87 la sută din sufragii au fost calculate. În mandate asta ar arăta cam așa: 54 de mandate pentru dreapta pro-europeană și 47 pentru stânga, socialiștii și comuniștii. Aceste rezultate despre ce vorbesc?

Arcadie Barbăroșie: „Nu au fost calculate 87% din buletine, ci 87% din procese verbale. Sunt calculate, sunt operaționalizate procesele verbale în secțiile de votare mici, acelea se calculează rapid, ușor, și se transmit la Comisia Electorală Centrală, deci 87% din procese verbale. Ca și alegător, eu nu am cifre, nu pot să zic ca număr de alegător ce înseamnă aceasta. Cel puțin pe Chișinău, 16% au fost calculate, dar Chișinăul contează mult.

Ceea ce avem deocamdată înseamnă că partidele pro-europene pot forma o majoritate în Parlament, am în vedere Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Negocierile nu vor fi simple defel, ținând cont de faptul că Partidul Liberal a fost chiar și în opoziție un an și ceva, fiind propulsat încolo, așa cum au declarat liderii acestui partid, de către foștii parteneri de coaliție.

Probabil Partidul Liberal va cere mult mai mult acum. Așa cum au vrut întotdeauna, vor cere așa-numitele ministere de forță, sau cel puțin unul din ele, sau agenții care au drept de investigație. Ceea ce este important să notăm, este faptul că partidele pro estice, Partidul socialiștilor în primul rând, deocamdată conduce în cursa electorală, adică conduce în procesul de numărare a voturilor.”

Europa Liberă: Câteva săptămâni în urmă se discuta dacă Partidul socialiștilor condus de Igor Dodon trece pragul. Acum, e pe primul loc, conform acestor rezultate parțiale. Această ascensiune a PSRM, cum vi s-a părut, va surprins, vi s-a părut ceva firesc, după scoaterea din cursă a unui concurent electoral?

Arcadie Barbăroșie: „Așa după cum au declarat mai mulți analiști, care urmăresc procesul politic și electoral de la noi, marea majoritate a electoratului partidului Patria au migrat spre Partidul socialiștilor. Era și de așteptat lucrul acesta. Chiar s-a mai discutat, dacă nu este cumva un truc gândit din timp, această scoatere din cursa electorală a lui Renato Usatîi, pentru a consolida Partidul socialiștilor și pentru a-i crea în parlament o fracțiune cu un număr confortabil de voturi, care ar fi în stare să promoveze aici interesele Moscovei. Susținut în mod deschis de către Kremlin, este și acea sesiune foto cu domnul Putin, domnul Dodon va continua să promoveze aici interesele Kremlinului, în detrimentul intereselor obiective ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroșie, dar dacă ar fi un truc, atunci s-ar fi făcut cu mâna actualelor partide de la guvernare, sau cum?

Arcadie Barbăroșie: „Dar ce nu s-au mai făcut lucruri din astea? S-au mai făcut și în trecut lucruri din astea. Câteodată mă gândesc că pe parcursul celor cinci ani de guvernare a partidelor pro europene, câte trucuri s-au făcut contra intereselor naționale ale Republicii Moldova, ale poporului, prin intermediul acelor aflați la guvernare. Să ne amintim de faimoasa privatizare a Băncii de economii, concesiunea aeroportului.

Sigur că Pădurea Domnească este o prostie locală, dar faptul că corupția nu a fost combătută așa cum se aștepta cetățeanul, câteodată mă gândesc că și aici au lucrat, deși nu sunt adept al teoriilor conspiraționiste, și aici s-a lucrat prin intermediul unor agenți de influență, plasați în funcții importante. Eu sper că până la urmă, partidele pro-europene își vor consolida poziția. Pare a fi mai mult sau mai puțin bine, cu 54 de locuri în Parlament, posibila coaliție pro-europeană ar putea forma un guvern, dar ar trebui să mai rezolve niște probleme. În special cea cu alegerea președintelui, pentru a-și asigura guvernarea pentru următorii patru ani. Și sigur că ceea ce trebuie să facă, și aici va exista presiune din partea societății, presiune majoră, va trebui să revadă în mod radical politicile promovate și atitudinea vizavi de reforme, în special combaterea corupției, reforma justiției care a demonstrat încă o dată că este controlată politic.

Acestea sunt, cel puțin, două dimensiuni asupra cărora societatea își va concentra atenția pe parcursul următorilor patru ani de zile. Dar cum ar fi, de exemplu, și exploatarea nemiloasă a râului Nistru, extragerea materialului pentru construcție în detrimentul viitorului acestui râu, care asigură cu apă potabilă nu doar Chișinăul, dar și o bună parte din Republica Moldova, și partenerii noștri din Odesa, Ucraina. Este și exploatarea nemiloasă a pădurilor, a ariilor protejate de stat. S-au făcut și acolo tăieri, care sunt de fapt contra legislației. Sunt o mulțime de probleme, nemaivorbind de legile promise de guvernare, care stau și până acum moarte în parlament, mă refer la legile pentru promovarea egalității de gen.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroșie, revenind la cifrele pe care le avem în față, ați putea spune cine, din punctul dumneavoastră de vedere, este marele câștigător al acestui scrutin și cine e marele perdant?

Arcadie Barbăroșie: „În pofida faptului că partidele pro est nu au majoritate, marele câștigător trebuie numit Partidul socialiștilor, cel care a pornit de la un nivel destul de jos, în primele sondaje nu trecea de 3-4 procente. Iată că a reușit, inclusiv datorită trucului cu Renato Usatîi, a reușit să-și asigure o fracțiune confortabilă în Parlament. Temporar este pe primul loc, cred că o să mai cadă nițel. S-ar putea întâmpla ca liberal-democrații să treacă pe locul întâi. Totuși, Partidul socialiștilor o să fie o forță destul de puternică în parlament.

Marele perdant suntem noi, acei care vrem reforme în țară și care am fost dezamăgiți de guvernarea din ultimii cinci ani. În rest, să vedem rezultatele definitive. Se pare că Republica Moldova totuși va înainta pe calea modernizării, modernizării europene. Este foarte important comportamentul Partidului comuniștilor, politicile pe care le vor promova comuniștii în parlament.

Dacă vor înțelege necesitățile țării, atunci s-ar putea ca să avem și o coaliție mult mai largă în parlament. Dacă nu oficializată, cel puțin tacită, în care comuniștii ar putea susține proiecte promovate de alianța de la guvernare, dar ar putea să se bucure și de susținerea unor proiecte promovate de ei înșiși în parlament. Lucrurile sunt posibile dacă există bunăvoință și dacă există răbdare, și dacă există dorință de a face compromisuri.”

Europa Liberă: Ce fel de stat este Republica Moldova, dacă judecăm după felul cum s-a organizat scrutinul de ieri? Aș vrea să știu părerea dumneavoastră, s-a încălcat totuși, sau nu, dreptul la vot al cetățenilor moldoveni aflați în Rusia, cum vă uitați la această problemă? Și eventual, poate fi asta o scânteie,felul cu s-a votat, unii cetățenii fiind nevoiți să meargă acasă pentru că nu au reușit să voteze?

Arcadie Barbăroșie: „Dacă ne uităm la participarea la scrutin, la alegerile parlamentare trecute, 2009-2010 în Federația Rusă, putem trage concluzia că guvernarea nici nu a putut face mai mult. Pentru că nu poți deschide mai multe secții de votare, având o statistică respectivă de participare. Totuși, personal cred că o parte din cetățenii noștri din Federația Rusă, emigrați în acolo de mai mult timp, sau emigrați temporar, nu au putut să-și realizeze dreptul la vot, și aici este vina guvernării.

Sigur că trebuie să ținem cont și de faptul că acele cozi au fost într-un anume fel generate artificial. S-a văzut că au fost organizate autobuze pentru transportarea concetățenilor noștri la secțiile de votare. În alegerile trecute, sunt cunoscute foarte multe cazuri când moldovenii care doreau să participe la alegeri, atunci când se apropiau de secțiile de votare, deși erau cu actele în regulă, erau opriți de polițiști, li se storcea mită pentru participare, erau amenințați. Acum, iată că autoritățile din Moscova au organizat o susținere a procesului electoral, au fost forțele de ordine pe loc.

Asta înseamnă că în mare parte, Kremlinul a „promovat” acea participare înaltă la alegeri în Moscova. A fost susținut Renato Usatîi cu autobuze, cu faptul că i s-a permis să ducă alegătorii la secțiile de votare. Aici impresia mea este confuză într-un fel, pentru că nu am suficientă informație și pentru că într-adevăr cred că ar fi trebuit să existe mai multe secții de votare.

Pe de altă parte, exista riscul falsificărilor, pentru că lumea a fost adusă în mod artificial încolo. Ar putea să fie aceste incidente de la Moscova o scânteie? Personal nu cred, personal cred că partidele pro est trebuie să fie destul de mulțumite cu rezultatele generale obținute aici, dar să vedem. Au fost niște semnale foarte clare din partea autorităților de la Chișinău, cu arestarea unor extremiști, cu ce s-a găsit acolo – armament. Este un semnal că forțele de ordine sunt gata să riposteze la orice încercări de a destabiliza situația. Pe de altă parte, am putea să ne așteptăm la manifestații pașnice din partea lor, dacă părtașii orientării pro Rusia ar vrea să iasă în stradă, să manifesteze în mod pașnic, în conformitate cu legislația.”