Pirkka Tapiola: UE este gata să ajute, dar vrea să vadă dorință și reforme. 01.07.2015. Info Prim Neo.

128

Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a solicitat politicienilor de la Chișinău să formeze cât mai repede o coaliție majoritară și un Guvern. Mesajul a fost adresat în cadrul seminarului „Inițiativa Parteneriatului Estic după Summit-ul de la Riga: așteptări și perspective”, transmite IPN.

„Vrem să avem cât mai repede o coaliție majoritară și stabilă, indiferent de culoarea politică, să fie format un Guvern, care să asigure stabilitatea macro-economică, să fie semnat Acordul cu FMI, să fie implementate reformele”, a spus ambasadorul.

Referindu-se la acordarea suportului financiar de către UE pentru acoperirea deficitului bugetar al Republicii Moldova, Tapiola a spus că Burxelles-ul deocamdată se abține. „Mai întâi Guvernul de la Chișinău trebuie să implementeze matricea de politici propusă de noi și să asigure stabilitatea macro-economică. Acești bani pe care este gata să vi-i ofere UE sunt nerambursabili. Dar UE trebuie să se asigure că banii vor fi folosiți conform destinației, ca să fie atins scopul propus”, a adăugat ambasadorul UE.

Pirkka Tapiola consideră că Republica Moldova s-a pomenit la o intersecție de drumuri. „Cred că s-a ajuns la cea mai dificilă etapă, când a trecut timpul declarațiilor și a venit cel al implementării reformelor concrete. Nu trebuie să mai pierdem timpul valoros pentru discuții de suprafață. Pentru mine un guvern pro-european este acela care întreprinde pași concreți. În Republica Moldova reformele nu au avansat. UE este gata să ajute să implementați reforme, dar așteaptă să vadă că există cu adevărat o asemenea dorință”, a declarat șeful delegației UE.

Seminarul a fost organizat de către Asociația pentru Politică Externă în colaborare cu Ambasada Republicii Letonia în Republica Moldova.