Victor Chirilă: Politica de integrare în UE poate deveni un proces fără finalitate. Info Prim Neo. 21.09.2015.

128

ntegrarea europeană a Republicii Moldova se poate transforma într-un proces fără finalitate din cauza mai multor evoluții de ordin intern sau extern. De această părere este Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), care a vorbit despre faptul că țara are nevoie urgent de o viziune nouă, realistă și ambițioasă de integrare europeană în cadrul unui club de presă la IPN.

Victor Chirilă a accentuat că procesul de integrare europeană a țării deja a fost afectat de stagnarea reformelor, de corupția endemică și problemele din sistemul financiar-bancar care au redus din încrederea acordată Republicii Moldova, iar aspirațiile sale de integrare europeană nu mai sunt luate în serios de către UE.

Directorul executiv al APE mai spune că și raporturile diplomatice dintre Moldova și statele membre ale UE s-au răcit, în special cu Berlinul. Or, susținerea Germaniei era foarte importantă în procesul de apropiere de UE. „Aceste evoluții nu sunt decisive, dar luate împreună cântăresc foarte mult”, a subliniat Victor Chirilă.

Și o serie de evoluții de ordin extern, regional, pun în pericol perspectivele europene ale țării. Victor Chirilă subliniază că extinderea nu mai este o prioritate pentru UE, care trebuie să facă o pauză în ceea ce ține de acest proces. Plus la aceasta, încă din 2012 se simte că populațai mai multor state din UE nu-și mai dorește extinderea comunității, iar dacă Moldova ar ajunge atât de departe încât să se pună întrebarea integrării sale, atunci statele-membre vor trebui să-și întrebe cetățenii și nu vor putea trece peste opinia lor.

Ca urmare a crizei refugiaților din Siria cu care se confruntă acum UE, problema extinderii nu se mai pune, ci dimpotrivă, Uniunea Europeană începe să-și consolideze frontierele. Cel mai grav este însă faptul că agresiunea Rusiei față de Ucraina se pare că a stopa extinderea UE spre Est. Victor Chirilă afirmă că aceasta s-a văzut încă la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, când UE a evitat să ofere perspective europene clare țărilor din Parteneriat.

Victor Chirilă mai consideră că UE nu este gata să facă față unei confruntări cu Rusia, ba mai mult, o serie de oficiali europeni cer relansarea relațiilor cu acest stat. Potrivit lui, agresiunea Rusiei față de Ucraina au adus Parteneriatul Estic în fața unui colaps și destinul Republicii Moldova depinde în mare parte de posibilitatea Ucrainei de a se reface după conflictul armat cu care se confruntă. Directorul APE apreciază că această situație se poate constitui într-un eșec al Republicii Moldova.

În aceste condiții, mai spune Victor Chirilă, țara este lăsată să facă față singură problemelor cu care se confruntă și trebuie să acționeze în așa mod încât să ajungă să-i demonstreze Uniunii Europene faptul că nu are altă alternativă decât integrarea.