Interviu cu Victor Chirilă,director APE: ”Moscova se pregătește de alegerile prezidențiale din R.Moldova” (interviu). The Epoch Times, Romania. 07.04.2016

163

Epoch Times: Săptămâna trecută, viceministrul rus pentru Afaceri Externe, Grigori Karasin, a fost la Chișinău, iar săptămâna aceasta ministrul de Externe moldovean s-a întâlnit la Moscova cu Serghei Lavrov. Rusia a spus că dorește un statut special pentru Transnistria. Vedeți pericolul unei federalizări a R.Moldova?

Este evident că interesul Federației Ruse pentru țara noastră a crescut în ultimul timp, ceea ce este legat de evoluțiile politice de la noi și de relația foarte complicată cu partenerii noștri din Vest. Fără îndoială Rusia încearcă să se pregătească pentru următoarele alegeri prezidențiale din țara noastră, pentru a-și promova un candidat pe placul ei și să mobilizeze societatea pentru acel candidat. Federația Rusă încearcă să pescuiască în ape tulburi în țara noastră, ape care sunt tot mai tulburi din păcate.
Prin lansarea ideii privind statutul special pentru Transnistria, cred că Moscova încearcă să-și mărească prezența in procesul decizional în țara noastră. Noi nu avem aceleași idei despre ce înseamnă un statut special. Pentru Rusia, asta înseamnă memorandumul Kozak, federalizarea R.Moldova și acordarea unui rol decisiv regiunii transnistrene în luarea unor decizii vitale pentru țara noastră, inclusiv în politica externă și internă.
Pentru R.Moldova, un statut special ar însemna un statut de autonomie cu responsabilități și drepturi lărgite, și nicidecum federalizarea.

Rusia pare să vrea să facă în Moldova ceea ce încearcă și-n Ucraina. Acolo insistă pe implementarea condițiilor politice ale acordurilor de la Minsk înainte de îndeplinirea condițiilor militare… Igor Dodon, liderul PSRM, își face campanie în Transnistria… Nu sunt acestea semne îngrijorătoare că se încearcă aducerea voturilor pro-rusești în câmpul constituțional moldovenesc?

Sunt niște semne îngrijorătoare, dar nu cred că va fi așa de simplu pentru că majoritatea cetățenilor totuși nu susțin ideea federalizării. Mai multe sondaje din trecut arată că sunt pregătiți să acorde maxim statutul de raion localităților din stânga Nistrului, ceea ce nu este nici pe placul administrației separatiste de la Tiraspol, nici pe placul Moscovei și nici al unor parteneri din Occident.
Președinția germană a OSCE încearcă să revitalizeze formatul 5 2 de negocieri politice privind viitorul regiunii transnistrene, însă de aici până la soluționarea problemei este o cale lungă. Desigur trebuie să fim vigilenți pentru a evita o soluție impusă din exterior, care nu va avea sorți de izbândă la noi.
Probabil că cineva încearcă să profite de slăbiciunile noastre interne, dar se înșeală amarnic. Orice soluție trebuie susținută de majoritatea populației pentru a fi viabilă. În caz contrar ea ar putea duce la dezmembrarea statului foarte rapid.

Se discută în ultima vreme și despre dezmembrarea statului R.Moldova în termenii unirii cu România. Tot în săptămâna în care viceministrul rus Karasin a venit la Chișinău, s-a votat în Parlament acea Declarație legată de independența, suveranitatea și neutralitatea R.Moldova. Se înscrie această declarație tot în logica jocurilor Rusiei, dat fiind că și Karasin și Lavrov au insistat pe neutralitatea R.Moldova? Pe de altă parte, foaia de parcurs a unirii, adoptată de Sfatul Țării 2, prevede înlocuirea formatului 5 2 cu unul 2 1 (București-Moscova-Chișinău). Cum vedeți această idee?

Cred că a fost o mare greșeală ca România să fie exclusă de la masa de negocieri în anii 90. Acum mi se pare foarte curajoasă această idee care mă tem că nu va fi susținută de principalii parteneri externi ai R.Moldova. Țara noastră nu poate schimba de una singură acest format. În prezent nici UE, nici SUA, nu vor susține această idee de schimbare a formatului 5+2. Ne place sau nu ne place, va trebui să ne promovăm interesele și soluțiile în acest format.
În actualul context cred că este extrem de riscant pentru R.Moldova să promoveze o soluție politică a problemei transnistrene pentru că ea va fi în defavoarea intereselor noastre. Noi nu suntem în măsură să absorbim regiunea transnistreană, așa cum este ea în prezent, foarte coruptă, infiltrată de servicii rusești până în măduva oaselor, cu interese oligarhice nu mai puțin puternice decât pe malul drept al Nistrului, cu o societate care este anti-europeană prin esență și se privește ca ceva aparte. Mai avem mult până la a câștiga mințile și inimile cetățenilor din partea stângă a Nistrului. În condițiile actuale, o reintegrare cu mimarea unor alegeri democratice, va duce la colapsul R.Moldova așa cum a fost ea concepută în anii 90. Acea declarație de independență va fi pur si simplu desconsiderată.

Sunt convins că ideea unirii este firească pentru o bună parte a cetățenilor noștri. Acest lucru este un dat și a lupta împotriva lui cred că va dezbina și mai mult societatea. Important este ca acest stat să prospere, să fie modern, european, să aibă instituții care satisfac interesele majorității cetățenilor, ori deocamdată nu avem asta. Pe măsură ce acest stat demonstrează că este incapabil să satisfacă interesele cetățenilor, opțiunea unirii va crește și mai mult pentru că este privită ca o salvare din acest marasm în care ne aflăm noi în prezent. De aceea, a lupta împotriva unirii mi se pare o stupiditate.

Deci declarația adoptată de PDM, PSRM și PCRM nu are nicio valoare…

Eu o privesc ca pe o încercare de a dezbina și mai mult societatea și de a crea un dușman fals pentru că dușmanul statalității R.Moldova nu este România, ci Rusia care are staționate trupe în Transnistria. Această declarație ignoră principalul risc la adresa neutralității și independenței noastre și mi se pare derizorie.

Cum vedeți faptul că Armata rusă recrutează cetățeni moldoveni în zona Tighina? Se încadrează aceste acțiuni într-un eventual plan B de destabilizare a R.Moldova?

Rusia de mai mulți ani recrutează soldați din regiunea transnistreană pentru misiunea sa de pacificare, inclusiv din zona de securitate care n-ar trebui să fie controlată de nicio forță. Ceea ce am aflat noi în ultimele zile este că Rusia continuă această practică care vine în contradicție cu toate declarațiile ei privind respectarea integrității teritoriale, a suveranității R.Moldova. Acele forțe politice care au semnat declarația respectivă au tăcut și au ignorat aceste acțiuni. A luat atitudine Ministerul de Externe la nivel de viceministru și atât.

Unii dintre luptătorii care se întorc din Donbass sunt arestați de forțele noastre, de serviciile secrete. Puțini dintre ei au fost și judecați, dar din păcate mulți alții sunt în libertate. Există o anumită colaborare cu serviciile de securitate din Ucraina la acest capitol.

Sursa: The Epoch Times: http://epochtimes.ro/news/victor-chirila-director-ape-moscova-se-pregateste-de-alegerile-prezidentiale-din-r-moldova-interviu—245849