Victor Chirilă, Director Executiv APE: AA reprezintă o mare oportunitate pentru R. Moldova, ratăm această șansă, ratăm totul!

221

Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere (AA), inclusiv a Zonei de Comerț Liber, Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA) marchează, cu o irecuperabila întârziere, o noua etapa în relațiile noastre cu UE.

AA si DCFTA sunt, fără îndoială, cruciale pentru modernizarea R. Moldova, însă nu sunt nicidecum un panaceu la mizeria în care ne aflam în prezent.

De asemenea, AA și DCFTA nu mai sunt suficiente pentru a adera la UE. După Brexit, ușa UE s-a închis pentru o perioadă indefinită.

Cu toate acestea, implementarea efectivă a AA si DCFTA trebuie să se producă într-un timp accelerat, altfel R. Moldova nu va mai avea alți 25 de ani la dispoziție. Șansele ca R. Moldova să se dizolve ca stat sunt acum mai reale ca niciodată.

Vestea proastă pentru noi este că implementarea AA și DCFTA este acum la latitudinea unor politicieni corupți și compromiși iremediabil.

Succesul implementării AA si DCFTA va depinde de 3 factori cruciali, care în prezent lipsesc cu desăvârșire. Mai rău decât atât, nu-i vom avea nici în timpul apropiat.

1) Stabilitate internă.
Aceasta este în continuare foarte fragilă, fiind amenințată de instabilitatea regională, dar mai ales de discreditarea instituțiilor cheie ale statului, subminarea statului de drept, sărăcie, eventuale tendințe separatiste în sudul si nordul tării, etc..;

2) O clasa politica integră.
Clasa politică moldoveneasca este, în majoritatea ei, compromisa de interesele oligarhice și corupție, iar o bună parte se află la cheremul Moscovei care va face tot ce poate pentru a sabota AA.

3) Un stat de drept funcțional.
Statul de drept în Moldova este cancerizat de corupție, interese obscure, nepotism, cumătrism și coordonatori din umbră. Iar dacă nu e stat de drept, nimic nu e, nici economie prosperă, nici politicieni integri, nici judecători incoruptibili, nici instituții credibile…

În concluzie, AA si DCFTA reprezintă o mare oportunitate pentru R. Moldova, ratăm această șansă, ratăm nu doar UE, ratăm totul, ratăm viitorul nostru de a trăi într-o țară modernă, liberă, prosperă!

În caz contrar, niciun coordonator, oricât de abil ar fi el, nu ne va salva de la tăvălugul necruțător al istoriei, care are prostul obicei de a se repeta în cicluri! Unul deja bate la ușa noastră, deschisă vraiște, dinspre răsărit.