Conferința internațională „Reglementarea transnistreană – încotro?” Panel II: Andrey DEVYATKOV, Senior Research Fellow at the Institute of Economics of Russian Academy of Sciences & Associate professor Lomonosov Moscow State University

109

PANEL II. Small steps policy of the Transnistrian Settlement: a policy breakthrough or another dead end?

Ce vrea Rusia în reglementarea transnistreană?

Construirea încrederii între cele două maluri e cheia pentru a scoate geopolitica din discuție și a crea premize reale pe teren.

Statalitatea Transnistriei nu este convenabilă Rusiei, dovadă faptul că susține măsurile de încredere și pașii mici.

Din partea Moscovei există o neîncredere structurală față de ceilalți participanți la discuții, care a început în 2003. Președinția olandeză a OSCE a elaborat atunci proiectul de schimbare a statutului misiunii de pacificare, se vorbea despre Transnistria ca despre o gaură neagră, se forța realizarea acordurilor FACE de la Istanbul etc.

Moldova este un stat profund divizat, lucru care s-a văzut în cadrul alegerilor – candidat pro-rus versus candidat pro-european.

Dreptul de veto al Transnistriei în statul reunificat nu este dorința principială a Moscovei.

Moscova a fost mereu iritată de discuțiile despre istoria politică, legată de cel de al doilea război mondial de exemplu și faptul că la Chişinău se discuta despre represiuni irita Moscova.

Viitorul – în conflict se va menține mult timp status-quo, pentru că de asta sunt interesați de fapt toți actori