Panelul nr. I: John BEYER, Professor St Antony’s College University of Oxford, Former UK Ambassador to Moldova- Conferința Internațională „Reglementarea transnistreană – încotro?”

208

John BEYER, Professor St Antony’s College University of Oxford, Former UK Ambassador to Moldova

PANEL I. Transnistrian Settlement : wider context, constraints, pitfalls, opportunities

Pentru a obține o soluție, este nevoie de implicarea actorilor externi, dar asta nu trebuie să împiedice Chişinăul să lucreze pentru a se apropia de oamenii de peste Nistru.

Ceea ce interesează oamenii de rând este educația, nivelul de viață, probleme economice, nu politice.

Situația partenerilor internaționali de care depinde reglementarea:
Rusia are un rol important, am văzut acțiunile întreprinse în Ucraina, este văzută ca o amenințare. Iar faptul că Rusia vrea să mențină trupele în Transnistria este un blocaj de fapt. Rusia și în alte regiuni are un comportament expansiv și constituie o amenințare din acest punct de vedere.

În Rusia există un puternic sentiment antiamerican. Schimbarea președintelui în SUA – se va vedea ce atitudine va avea față de Rusia. Deocamdată Trump a pus ISIS pe primul punct ca amenințare, Rusia a trecut pe planul doi. Totuși nu ne așteptăm la schimbări majore în politica SUA.

În ceea ce privește UE – a avut loc Brexit, multe țări sunt ostile și suspicioase față de Rusia, iată de ce Rusia a fost plăcut surprinsă de ieșirea Marii Britanii din UE. Criza emigranților va continua și ar putea să se aprofundeze, Franța ar putea avea un președinte mai pro-moscovit anul acesta.

Din aspectele pozitive – există o șansă acum pentru Republica Moldova de a obține suportul Ucrainei pentru soluționarea conflictului transnistrean. Și România poate ajuta foarte mult – financiar, conexiunea la conducta de gaze, un președinte cu o viziune calmă pe termen lung privind unificarea Republicii Moldova și România. Teză care însă este puternic speculată de Transnistria ca amenințare.

În privința UE – Republica Moldova nu este prea bine văzută acum, dar cred că Republica Moldova poate fi recuperată.

Sunt și eu optimist în ceea ce privește oamenii – dacă trecem râul, vom vedea probleme similare.