Conferință de Presă: Se cere o poziție clară privind retragerea trupelor ruse de peste Nistru, expert APE

207

Problema transnistreană poate fi privită ca parte a unei strategii a Federației Ruse, care este îndreptată spre păstrarea influenței ruse în regiune, cu posibilitatea de a influența politica externă. De această părere este Natalia Stercul, director de programe la Asociația pentru Politică Externă și autoare a unui studiu privind relațiile moldo-ruse în contextul noilor realități geopolitice și de vecinătate estică, transmite IPN.

Natalia Stercul a declarat în cadrul unui club de presă desfășurat de către APE că părțile nu pot ajunge la o viziune comună în ceea ce privește retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. În opinia expertei, conducerea Republicii Moldova ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unei poziții clare în acest proces, care să fie promovată de către toate instituțiile statului. Astfel, vor fi create premise pentru a revizui abordarea problemei la nivel internațional.

Natalia Stercul a menționat că Federația Rusă a anunțat, şi nu o singură dată, că trupele ruse nu vor părăsi teritoriul regiunii transnistrene, făcându-se referire implicit la munițiile păstrate la Colbasna și invocându-se în principal „memoria istorică”. Aceste argumente sunt folosite şi la explicarea viziunii sceptice a părții rusești în ceea ce privește schimbarea formatului misiunii de pacificare în regiune. Mai mult, argumentele în cauză sunt întărite prin îngrijorările cu privire la acutizarea conflictului din cauza apariției unei noi surse de tensiune în Europa de Sud-Est.

Cât privește înțelegerile atinse de Chișinău şi Tiraspol la finele anului trecut, Natalia Stercul a subliniat că deschiderea circulației pe podul dintre localitățile Gura-Bâcului şi Bâcioc reprezintă un pas important în reglementarea transnistreană, care va genera schimbări bune pentru populația locală şi se va reflecta pozitiv asupra întregii zone.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.