Ancorarea Republicii Moldova în dezvoltarea vectorului european i-a permis să înregistreze rezultate preponderent pozitive, angajând societatea într-un val plin de speranțe legate de perspectiva integrării europene. Entuziasmul a fost treptat spulberat de interesele obscure ale unor forțe politice, lăsând loc pentru intensificarea crizelor politice și polarizarea nejustificată a societății RM. În consecință, s-a ajuns la reluarea dilemei de alegere în termeni de opțiune geopolitică: integrarea europeană sau eurasiatică, pe larg utilizată în discursurile unor figuri politice de la Chișinău. Cu toate acestea, potrivit datelor Barometrului de opinie publică prezentate în luna februarie curent, observăm că aderarea la Uniunea Europeană este susținută de 42,6% de respondenți, în timp ce opțiunea Uniunii Eurasiatice a fost selectată de 26.7% de persoane. De cealaltă parte, aceeași sursă enumeră corupția, conflictul transnistrean, situația economică din țară inclusiv capacitatea insuficientă a guvernării de a face față situației, ca fiind principalele obstacole în procesul de integrare europeană.

Versiunea completă a articolului o puteți vizualiza pe siteul Agora.

Ludmila Nofit și-a început activitatea în cadrul Asociației pentru Politică Externă (APE) în 2018 în calitate de coordonatoare de programe. Ea deține o experiență bogată în managementul proiectelor naționale și regionale. De asemenea, este autoarea a câtorva materiale analitice despre politica externă și securitate a RM, relațiile de cooperare cu UE, rolul instituțiilor mass-media etc. Ludmila Nofit a ocupat funcția de director executiv interimar APE în perioada iulie 2019 – martie 2020. Anterior, a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Principalele subiecte pe care le-a gestionat au fost cooperarea R. Moldova cu OSCE, procesul de reglementare a conflictului transnistrean și monitorizarea evoluțiilor de securitate la nivel regional și internațional. Ludmila Nofit a participat activ în diverse programe și instruiri tematice oferite de ODIHR / OSCE, Academia Diplomatică din Viena, UN Women, Institutul Cligendael, NATO, RoAID, UNDP etc. Ea deține un master în domeniul relațiilor internaționale și științe politice, la Academia de Administrare Publică.

Prezenta lucrare a fost elaborată în cadrul proiectului APE ”Moldova reality check – Study visit to Moldova for the US and European experts, journalists, and public officials”, realizat cu suportul Fondului Black Sea Trust for Regional Cooperation a project of the German Marshall Fund. Informația și opiniile exprimate în acest material analitic aparțin autorului și nu reflectă neapărat punctul de vedere al BST/GMF.