Până în 2013, cooperarea dintre China și Georgia nu s-a remarcat prin dinamism. Lucrurile s-au schimbat brusc după lansarea de către China a inițiativei sale globale „O Centură, Un Drum” (OBOR), cunoscută în prezent ca Inițiativa Centurii și Drumului (BRI). Următorii factori au contribuit la redimensionarea importanței strategice a Georgiei în ochii Chinei. În primul rând, Georgia este o verigă importantă a Coridorului comercial China – Asia Centrală – Asia Vestică, care leagă China în Est de Turcia și Marea Neagră în Vest. Coridorul este de fapt unul din cele șase coridoare terestre ale Centrurii economice ale Drumului Mătăsii (SREB), care au ca scop să faciliteze comerțul dintre China și Europa, scurtând distanța între ele.

Versiunea integrală a articolului o puteți accesa pe site-ul Agora.

Victor Chirilă este director executiv al Asociației pentru Politica Externă (APE). El deține un master în politici publice europene acordat de Universitatea Edinburgh, Marea Britanie. Între 1996 și 2006, dl Chirilă a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În această perioadă, el a ocupat diferite funcții, inclusiv director adjunct al Departamentului de integrare europeană, șef de cabinet al ministrului de externe, consilier politic la Ambasada Moldovei în Statul Unit al Americii, director adjunct al Departamentului Europa și America de Nord și Departamentul Internațional Departamentul Relații Economice. A scris numeroase analize, comentarii și studii privind integrarea europeană, politica externă a Moldovei, relațiile internaționale și soluționarea transnistreană, care pot fi găsite pe site-ul web al Asociației pentru Politica Externă.

Această lucrare a fost elaborată în cadrul proiectului “Moldova reality check – Study visit to Moldova for the US and European experts, journalist and public official” implementat cu suportul financiar al The Black Sea Trust for Regional Cooperation din București. Opiniile exprimate în această lucrare sunt cele ale autorilor și nu reflectă neapărat viziunile The Black Sea Trust for Regional Cooperation sau cele ale Asociației pentru Politica Externă din Moldova.