Dumitru PELIN

NORD NEWS

La aproape un an de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, după care a urmat criza refugiaților și cea energetică, locuitorii din nordul Republicii Moldova rămân vulnerabili în fața manipulării, știrilor false și a propagandei. În primele luni de la începerea dezastrului generat de Kremlin, Chișinăul s-a confruntat cu un șir de provocări de ordin social, economic, politic, dar și informațional. Cea mai mare bătălie pentru atitudinea și părerea oamenilor s-a dat din 24 februarie pe new media, adică, pe rețelele de socializare, acolo unde fiecare moldovean este expert, iar cei care reușesc să mânuiască cuvântul au reușit să convingă unele grupuri de oameni să-și schimbe viziunele asupra războiului și a problemelor cu care se confruntă țara noastră.

În contextul crizei refuguiaților, din primele zile, săptămâni, luni, locuitorii din nordul Republicii Moldova au dat dovadă de o mobilizare, mai rar întâlnită de la 1990 incoace. Menționez acest lucru, pentru că cetățenii din regiune sunt, în mare parte, simpatizanți ai dictatorului de la Kremlin. Venirea primilor refugiați ucraineni în nord a demonstrat că mașinăria propangandistigă de la Moscova a fost inutilă în fața durerii și compasiunii. De la începutul războiului, jurnaliștii locali au realizat un șir de materiale, pentru a afla părerea cetățenilor din mun. Bălți și din nordul țării despre invazia trupelor militare rusești în țara vecină. Dacă la început mulți salutau intervenția militară a lui Putin, peste câteva luni, oamenii au început să condamne acest conflict: „Este un război fratricid”, „Condamnăm războiul”, „Putin a procedat urât” etc.

Din păcate, au mai ramas voci care continuă să-și susțină idolul de la Kremlin. După ce au văzut că Republica Moldova a devenit solidară cu poporul ucrainean, Federația Rusă, prin intermediul „solilor” săi – politicieni, lideri de opinie, reprezentanți ai bisericii – au încercat să-și continue acțiunile de distabilizare a situației sociale și ecomice din țara noastră. Astfel, în toamna anului 2022, la Chișinău au fost organizate proteste, cu participarea nemijlocită a lucuitorilor din nordul Republicii Moldova. Ba mai mult, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și ai Partidului Șor, în vizitele lor în nordul țării, speculează pe vulnerabilitățile sociale. Aceștia invocă majorarea prețurilor, criza refugiaților, care a generat majorarea tarifelor și relații mai rezervate cu Federația Rusă și mai spun că autoritățile de la Chișinău trebuie să facă abstracție de tragedia pe care o trăiesc ucrainenii și să se poclonească Moscovei, pentru a obține un preț mai bun la gaz.

Media locală din nordul Republicii Moldova

În nordul Republicii Moldova își desfășoară activitatea în jur de 10 instituții de presă. Însă nu toate dintre ele au ținut să reflecte invazia trupelor ruse în Ucraina și să numească războiul „război”. Doar câteva instituții au mediatizat obiectiv și cu profesionalism intervenția militară a Rusiei în Ucraina, și anume: ziarul ESP.MD, Televiziunea Nordului, Observatorul de Nord, NordNews.MD.

Nordnews și TV Nord au fost instituțiile care au publicat materiale video despre primii refugiați ucraineni care au venit în R. Moldova. Nordnews.md a difuzat un șir de emisiui și interviuri cu jurnaliști, experți ucraineni, între care: Dmitri Gordon, Evgen Magda, Roman Svitan. Printre invitații nordnews au fost și consilierii președintelui Ucrainei – Alexei Arestovici și Mihail Podoleak. Scopul acestor emisiuni a fost să ofere o alternativă informațională pentru vorbitorii de limba rusă din mun. Bălți și localitățile din nordul țării.

Cu toate acestea, dezinformarea persistă încă printre bălțeni. De această părere este directorul Asociației „Lex 21”, Diana Grosu:

O să fie război! Maia Sandu e de vină.

S-au mobilizat cei de la partidul Șor, garda tânără, care au creat grupuri pe     Facebook, Telegram și publică articole de dezinformare.

Partidul Socialiștilor, BălțiOnline, Bălți news sunt finanțate de FSB-ul rusesc.

Eu cred că SIS-ul ar trebui să acționeze. Acum e momentul!

Nu există dorința de a ajuta la nivel local. La Bălți, sunt mulți KGB-iști care fac jocul rușilor.”

Spațiul informațional din nordul Republicii Moldova și din Bălți este încă invadat de știri fake, care apar pe unele site-uri și canale de Telegram: Nesterovski, Jukov Online, Bălți Online, Bălți news, Știrile Nordului, Garda tânără, Я бельчанин.

De unde se informează bălțenii despre situația din Ucraina 

Vinovat este cel care începe conflictul. Aceasta este părerea unor locuitori din Bălți despre războiul ruso-ucrainean. Pe lângă pierderea a sute de mii de vieți omenești, lupta dintre țările vecine a provocat un adevărat cutremur economic în Europa. Iar odată cu conflictul armat, a început și un război informațional, în care armele sunt propaganda și dezinformarea.  

Urmăresc știrile din Moldova, Rusia și alte țări străine. Deci, sunt bine informat. Urmăresc uneori euronews. Urmăresc o poziție, a doua, a treia. Văd trei unghiuri de abordare și fac concluzii. O persoană capabilă poate să facă concluzii. Youtube este plin de știri false, dar și ai noștri uneori își permiteau asta. 

De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, au trecut deja 11 luni. Unii cred că R. Moldova a devenit o victimă indirectă a conflictului militar dintre țările vecine, fiind printre cele mai afectate state.

E strașnic ce se întâmplă. Moldova cred că va dispărea din cauza că va rămâne fără oameni. Tinerii pleacă pentru că nu au ce face aici. Priviți ce se întâmplă cu serviciile comunale, e foarte rău.  

Oamenii au păreri împărțite despre cine se face vinovat de izbucnirea războiului și de moartea a peste 300 de mii de persoane.

Toți sunt vinovați. Nu au putut să se înțeleagă. Nu țin parte nimănui, deși sunt vorbitor de limbă rusă, dar sunt împotriva războiului.  

Mulți ani am lucrat ca educatoare. Când apărea un conflict, eu îi întrebam cine a început bătaia. Eu cred că cine începe bătaia, acela este vinovat. Dar timpul va arăta. Tare îmi pare rău și de mamele din Ucraina, și de mamele din Rusia, pentru că și-au pierdut copiii și nu era cazul. Când doi elefanți se bat, are de suferit iarba.

Pentru a depăși provocarile hibride, lansate de Kremlin, autoritățile centrale trebuie să creeze, prin utilizarea serviciilor speciale, o agenție care să monitorizeze și să penalizeze propagandiștii, instituțiile și persoanele generatoare de știri false.

Dumitru Pelin, absolvent al Facultății de Litere al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și al Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.  De mai bine de 8 ani profesează jurnalismul. Pe parcursul activității sale a fost reporter la posturile de televiziune: „PublikaTV”, „Prime”, „RealitateaTV” și la portalul de știri „Deschide.md”, editor și prezentator la postul de televiziune BTV, Bălți. În prezent este Directorul Executiv al A.O. Asociația Reporterilor „NORD-MEDIA”, fondatoarea portalului de știri nordnews.md din Bălți.

Articolul poate fi accesat și pe pagina Nord News: https://nordnews.md/reflectarea-razboiului-si-a-crizei-refugiatilor-in-media-locala-din-nordul-republicii-moldova/

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Opiniile, constatările și concluziile menționate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea IWPR și Guvernului Britanic.