Pe 13 septembrie, Asociația pentru Politică Externă (APE) a organizat prima consultare publică din cadrul proiectului “Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride”, cu tematica „Problemele actuale ale securității și apărării statului în contextul implementării Planului Național “Construim Moldova Europeană”. Invitatul special al acestei discuții a fost domnul Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, care a prezentat principalele obiective și priorități ale Ministerului Apărării, a subliniat importanța valorificării cooperării cu partenerii externi în vederea sporirii capacităților Armatei Naționale, precum și a menționat cele mai stringente provocări în procesul de reformă a sectorului de securitate și apărare.

Printre participanții la eveniment s-au numărat reprezentanți ai instituțiilor statului, societății civile și mediului academic. Aceștia au apreciat rolul Ministerului Apărării în facilitarea politicii de apărare a statului și au atras atenția asupra necesității dezvoltării capacităților de comunicare și diseminare a informațiilor relevante în timp util. A fost identificată o serie de recomandări pentru a îmbunătăți capacitatea de reziliență a instituțiilor implicate în asigurarea securității și apărării statului și au fost stabilite direcțiile prioritare de reformă. Participanții au conchis despre rolul vital al comunicării strategice pe timp de criză, în special în direcția prevenirii și combaterii amenințărilor hibride.

Consultarea publică este organizată în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride: provocări, oportunități și decizii-cheie” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.