VIDEO Realitatea.md | Încheierea oficială a Școlii pentru Securitate și Reziliență

19

În inima capitalei Republicii Moldova, Chișinău, un eveniment de o importanță deosebită a marcat calendarul educațional și de securitate națională: încheierea oficială a Școlii pentru Securitate și Reziliență. Acest proiect ambițios, implementat de Asociația pentru Politica Externă și finanțat de Divizia de Diplomație Publică a NATO, și-a propus să modeleze viitorii lideri și specialiști în domeniul securității naționale. 

,,Sunt bucuroasă că Asociația pentru Politică Externă din Republica Moldova are o astfel de oportunitate de a contribui la dezvoltarea viitorilor specialiști în domeniul relațiilor internaționale, în domeniul studiilor politice, cu o promovare specială a cunoștințelor despre securitate, sustenabilitate și cultura de securitate, care este extrem de importantă astăzi. Cred că totul a fost extrem de interesant, în plus, am organizat și vizite de studiu, în special la Institutul European pentru Cercetare Politică, unde participanții au avut ocazia să afle despre tendințele cheie în domeniul securității și rezilienței cibernetice” – Natalia Stercul, directoare executivă APE. 

Pe parcursul sesiunilor, participanții au avut ocazia să se aprofundeze în tematici complexe, de la istoria neutralității Republicii Moldova până la rolul și importanța activităților structurilor internaționale în contextul securității regionale.

,,Tinerii reprezintă viitorul nostru și al țării. Ei sunt viitorii decidenți în politicile de securitate națională, regională și internațională. Sigur că au cel mai important loc în viitorul unui stat. Ei sunt mesagerii și promotorii integrării europene și a valorilor euroatlantice. Pentru că asta își doresc cetățenii Republicii Moldova, să trăiască mai bine, să dispună de o bunăstare și să nu se gândească la ziua de mâine. Ori, tocmai asta, prin toate capacitățile pe care le furnizează Uniunea Europeană și decidenții de la Bruxelles oferă un viitor sigur” – Viorica Țîcu, Directoare Programe Strategice, Institutul European de Studii Politice din Moldova.

Sub îndrumarea experților și a specialiștilor recunoscuți, au fost dezbătute și analizate provocările actuale și viitoare, subliniindu-se necesitatea unei abordări adaptative și proactive în politica de securitate.  

,,Prioritatea numărul unu este integrarea și aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Ce vizează interacțiunea cu reformele și mediul academic, societatea civilă, Ministerul Apărării și alte structuri lucrează în domeniul de securitate și apărare, conform standardelor democratice ale UE… și evenimentul de a crea cultura de securitate în rândul populației face parte din acest deziderat, pentru a avea un control democratic, civil asupra sectorului de apărare și totodată de a spori reziliența în conformitate cu ultimele deziderate a Uniunii Europene pe domeniul securității regionale” – a declarat Valeriu Mija, secretar de stat în domeniul politicii de apărare.

Integrarea europeană, discutată ca proiect de țară în cadrul Școlii de Securitate și Reziliență, subliniază angajamentul tinerilor moldoveni față de valorile și standardele europene, consolidând astfel fundația pentru un viitor sigur și dinamic.  

,,Din păcate, noi am fost în această zonă gri a geopoliticii și cumva am rămas împotmoliți în anii tranziției, care au început odată cu destrămarea Uniunii Sovietice. Noi am ieșit dintr-un anumit sistem, dar nu am ajuns să fim într-un sistem instituțional de tip european, pentru că situația geopolitică, interesele Federației Ruse și atitudinea obiectivă și subiectivă a elitei politice din Republica Moldova nu a ajuns să conștientizeze că, de fapt, UE este acel model spre care noi trebuie să tindem – a adăugat Ion Tăbîrță, director executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO Chișinău.

Absolvenții Școlii pentru Securitate și Reziliență sunt gata să aplice cunoștințele acumulate și să contribuie la consolidarea securității naționale. Cu diplomele în mână și cu un bagaj impresionant de cunoștințe, ei reprezintă noua generație de profesioniști pregătiți să facă față provocărilor secolului XXI. 

Acest reportaj este realizat în cadrul proiectului  ,,Școala pentru Securitate și Reziliență” implementat de către Asociația pentru Politică Externă (APE) și finanțat de către Divizia de Diplomație Publică a NATO.  

Acest video este disponibil și pe pagina Realitatea.md:https://realitatea.md/video-incheierea-oficiala-a-scolii-pentru-securitate-si-rezilienta-la-chisinau/?fbclid=IwAR1Xuc7MP1zRTlVrmCR3dVlfJ5heprsClDj7Nf9ftx-K5IXZu88b_DJwBzY_aem_AU4cf_f-2v3GrkUJt5uJr_BQz1u_r58mcqrQegAgCctgI8FktrXk5AIrACqiKToY0mGBcd36fkviOThYAXqMkaaT