Victor Gaideec, jurnalist, portalul de știri NordNews

Unul dintre pilonii pe care se menține securitatea oricărui stat este armata. Pentru Republica Moldova, acest sprijin este mult mai necesar pentru că, după apariția nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene și a conflictului armat deschis din 1992, integritatea teritorială a țării noastre este amenințată în mod constant. Având în vedere invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, situația este agravată și mai mult de prezența ilegală pe malul stâng a Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Unul dintre răspunsurile la acțiunile ilegale ale Rusiei a fost excluderea acesteia din Consiliul Europei. Totodată, Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 15 martie 2022 menționează războiul din Transnistria, definit ca „un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova”, ca fiind unul dintre motivele acestui pas.

Armata Națională a Republicii Moldova și-a sărbătorit cea de-a 32-a aniversare la 3 septembrie.  Problemele acumulate de-a lungul anilor independenței sale devin din ce în ce mai vizibile în circumstanțele actuale. Printre acestea se numără: finanțarea insuficientă, armele și echipamentele militare depășite, lipsa unui sistem adecvat de apărare aeriană și radar, care nu permite autorităților moldovene să își protejeze propriul spațiu aerian, nici să înregistreze pe cont propriu încălcările aeriene. Dovezi în acest sens sunt încălcările repetate ale spațiului aerian și căderea rachetelor rusești în nordul țării. Situația regională complexă cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vecine, noile provocări de securitate au actualizat subiectul provocărilor hibride cu forță specială. În acest sens, problemele de subminare a reputației și încrederii populației în armata moldovenească sunt foarte sensibile. Acest lucru este deosebit de acut în nordul Moldovei, unde următoarele narațiuni sunt foarte frecvente:

“Cu ce să te protejezi? Cu sapa? Avem o țară mică. Și nu avem o armată ca atare. Deci, trebuie să rămânem la neutralitate”, a spus un rezident al municipiului Bălți.

În plus, unii dintre locuitorii țării sunt extrem de critici față de orice știri legate de modernizarea sectorului de apărare al țării, precum și față de exercițiile militare comune cu partenerii occidentali. De obicei, se utilizează mantra neutralității, în absența unei înțelegeri că neutralitatea nu implică absența investițiilor financiare și dezvoltarea propriei armate. Armata Elveției neutre poate servi drept exemplu viu. În Republica Moldova, unii cetățeni cred că armata nu este deloc necesară. Iată ce cred locuitorii din satul Corlăteni, raionul Râșcani:

“Și cine are nevoie de această armată? Ce trebuie să protejăm? Avem aur, ulei sau altceva? Avem roșii și cineva va veni să le ia?”

“Nu, pentru că suntem o țară calmă. Și nu avem atât de multă bogăție pentru a avea pe cineva care să vină să ne ocupe. Există carabinieri, care sunt suficienți pentru a menține ordinea în țară.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Naționale pe 3 septembrie la Chișinău și Bălți, soldații au organizat un marș cu torțe în onoarea eroilor care au murit pentru apărarea Moldovei, ceea ce a provocat unor cetățeni o percepție și asociere foarte ambigue cu Germania nazistă și Ku Klux Klan, fapt care a fost imediat preluat de partidele pro-ruse, care nu au putut rata șansa de a câștiga puncte politice suplimentare în lupta forțelor politice de opoziție împotriva actualelor autorități. În același timp, în discursul public au fost introduse intenționat următoarele narațiuni:

„Cei care au decis să organizeze astfel de marșuri de Ziua Armatei Naționale au insultat toți soldații moldoveni și memoria celor căzuți pentru eliberarea țării noastre de ocupația fascistă”, a declarat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

“Puterea PAS de astăzi îi citează pe fasciști, îi elogiază pe naziști și îi citează de la tribuna Parlamentului sau din ministere. Ieri a ajuns deja la procesiunile torței! “,– a susținut mesajul foștilor colegi de partid Alexandru Nesterovschi, deputat al Parlamentului Republicii Moldova și unul dintre liderii partidului „Renaștere”.

Această situație a demonstrat încă o dată nevoia de sensibilizare, de cooperare mai strânsă între autorități, mass-media și societatea civilă. Reprezentanții mass-media au menționat în repetate rânduri că nu sunt întotdeauna informați cu privire la activitățile planificate de Ministerul Apărării, iar jurnaliștii nu pot participa la exercițiile desfășurate cu partenerii occidentali și nu sunt informați cu privire la acestea. Reprezentanții presei sunt adesea forțați să afle despre evenimente de la comunicatorii oficiali sau de la martorii oculari.  Prin urmare, inexactitatea informațiilor nu dă întotdeauna naștere unui răspuns adecvat din partea populației la un astfel de schimb de experiență necesar pentru a ridica nivelul forțelor noastre armate. Un exemplu de astfel de percepție poate fi reacția agresivă a locuitorilor din satul Munteni, raionul Cimișlia, care au folosit un vocabular și cuvinte obscene: „Du-te acasă” în adresa militarilor moldoveni și americani care desfășoară exercițiul „Scutul de Foc/Rapid Trident – 2023” la jumătatea lunii septembrie a acestui an. În același timp, de fapt, astfel de cazuri sunt întotdeauna folosite de forțele pro-ruse, agravând atmosfera de divizare a societății.

Este important ca publicul să înțeleagă că fiecare cetățean face parte din sistemul de securitate al țării. În cadrul uneia dintre consultările cu reprezentanții structurilor de stat organizate de Asociația pentru Politică Externă (APE), invitatul special, Secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a subliniat în acest sens: “Noi promovăm trei lucruri în acest context. În primul rând, este vorba de diplomația publică. Să înțeleagă mai bine planurile, sarcinile și obiectivele conducerii Republicii Moldova în domeniul politicii de apărare și acțiunile care se desfășoară în domeniul apărării, inclusiv de  Armata Națională. În al doilea rând, dorim să clarificăm care surse de informații sunt credibile pentru a ne asigura că populația primește informații fiabile și obiective. Patriotismul nu apare de la sine, trebuie să fie ridicat. Aceste trei componente fac parte dintr-un proces numit reziliență națională”.

Scopul oricărui tip de șocuri informaționale este de a crea o atmosferă de anxietate, ambiguitate, diviziune, incertitudine, stări depresive și chiar realitate falsă. De aceea este important să sensibilizăm publicul, să stimulăm sentimentele patriotice în rândul publicului larg și să implicăm cetățenii în procesul de menținere a securității și apărării. Numai o imagine pozitivă a Armatei Naționale și a forțelor armate poate câștiga încrederea și respectul populației și poate eradica stereotipurile învechite din societate.

Victor Gaideec, din 2021, este reporter și radiodifuzor al portalului de știri NordNews.md. A absolvit licența și masteratul în domeniul dreptului la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. De la începutul războiului ruso-ucrainean, s-a specializat în abordarea acestui subiect, precum și a problemei amenințărilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova.

Victor Gaideec, din 2021, este reporter și radiodifuzor al portalului de știri NordNews.md. A absolvit licența și masteratul în domeniul dreptului la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. De la începutul războiului ruso-ucrainean, s-a specializat în abordarea acestui subiect, precum și a problemei amenințărilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului “Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Opiniile, constatările și concluziile menționate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea IWPR și Guvernului Britanic.

Articolul poate fi accesat și pe pagina Nord News: https://nordnews.md/victor-gaideec-importanta-comunicarii-strategice-in-contextul-reformei-sectorului-de-aparare-si-formarea-unei-imagini-pozitive-despre-armata- nationala/?fbclid=IwAR0F1dGtcg5c5Ujqjwpv0VBVt_eVVqe2IMCIxblii3XReflbxjRd3t6qcz0