RFE/RL, Victor Chirilă: „Dodon ar trebui să facă un pic de ordine în declarațiile pe care le face, să le coordoneze cu faptele”

82

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și în întâlniri bilaterale oficiale cu acești lideri. Cum se explică această izolare, aparent la limita politeții diplomatice, în care staționează șeful moldovean de stat, considerat și coordonator al guvernării socialiștilor? Punctul de vedere al expertului în probleme de politică externă Victor Chirilă.

Europa Liberă: Președintele Igor Dodon călătorește mult, se întâlnește cu multă lume. Iată și săptămâna trecută, la Ierusalim, a postat poze cu diferiți lideri mondiali. Pe de altă parte, Dvs. faceți parte cumva dintr-o categorie de experți, aș spune o categorie critică la adresa politicii externe pe care o desfășoară actualmente autoritățile de la Chișinău, care spuneți că e vorba totuși de izolare, că Uniunea Europeană, că Occidentul ține ușile închise pentru Chișinău. Aș vrea să elaborați un pic acest punct de vedere al Dvs.

Victor Chirilă: „Într-adevăr sunt critic la adresa politicii externe a actualului guvern și, în special, a politicii promovate de șeful statului Igor Dodon, pentru că ea nu corespunde intereselor naționale ale țării și chiar dacă în ultimul timp ei încearcă să se prezinte ca o guvernare proeuropeană, o guvernare care își propune să implementeze Acordul de Asociere, o guvernare care încearcă să unească Vestul și Estul, transformând Republica Moldova într-un fel de pod, ei nu se bucură de încrederea partenerilor occidentali.

Interviu integral