Discursul Însărcinatului cu Afaceri a SUA, 4 iulie 2008.

125

Stimate domnule Prim-vice-priministru și multstimați oaspeți,

Îmi face o deosebită plăcere posibilitatea să sărbătoresc Ziua Independenței Americii împreună cu Dumneavoastră. Ziua de mâine, 4 iulie, este una din cele mai importante zile ale anului pentru americani, fiindcă ea reprezintă ziua în care noi am pornit la drum ca o națiune independentă. Ambasadele americane din toată lumea invită prieteni și colegi ca să comemoreze această zi împreună cu noi.

Cu această ocazie noi onorăm un aspect special al relațiilor Moldo-Americane: parteneriatul dintre statul Carolina de Nord și Republica Moldova. Acest parteneriat a început în 1999. De atunci universități, comunități și persoane din Carolina de Nord au colaborat cu moldovenii la proiecte în domeniile sănătății, educației și culturii. Instituții din Carolina de Nord au donat de asemenea echipament medical, cărți și consumabile instituțiilor din Moldova. Pe coperta din spate a programelor veți găsi doar câteva exemple ale numeroaselor proiecte care au rezultat din acest parteneriat.

În timp ce mă gândesc la parteneriatul dintre Statele Unite și Moldova, trec cu vederea diferențele evidente și remarc cât de multe avem în comun. Atât Moldova cât și Statele Unite sunt țări multi-etnice. Țările noastre nu sunt definite de un singur grup etnic cu o singură limbă.Multiple limbi sunt auzite în oficiile, piețele și școlile noastre. Statele Unite și Moldova sunt casă pentru oameni cu un trecut istoric și cultural diferit care trăiesc și muncesc umăr la umăr.

Mai puțin evident, dar la fel de semnificativ, ambele națiuni au luptat să creeze o identitate comună și să construiască o țară în care toți cetățenii săi să conviețuiască în pace. Deși Statele Unite și-au declarat independența față de Anglia pe 4 iulie 1776, a fost nevoie de aproape o sută de ani înainte ca americanii să se considere cetățeni ai unei națiuni. Majoritatea oamenilor care au locuit în Statele Unite în timpul primelor decade ale independenței s-au identificat în special cu statul în care trăiau. Țara noastră a fost pur și simplu o uniune de state diferite și vorbeam despre Statele Unite la plural: Statele Unite sunt”.

Diferențele regionale dintre nordul și sudul Statelor Unite erau atât de pronunțate, atât de puternice încât au dus în cele din urmă la un război civil. În 1861, la începutul războiului nostru civil, Generalul Robert E. Lee s-a opus deciziei statelor sudice de a se retrage din uniune, totuși a luat hotărârea să lupte pentru statele sudice fiindcă se simțea obligat să treacă de partea statului său de baștină, Virginia. Abia în 1865, la încheierea războiului civil, Statele Unite se manifestă ca o singură națiune cu un caracter distinctiv, și am început să ne referim la țara noastră la singular: Statele Unite este”.

Priviți din această perspectivă, nu e de mirare că după 17 ani, cetățenii Moldovei mai discută la subiectele identității, istoriei și a unității sociale. Americanii de asemenea au discutat la aceste subiecte o perioadă îndelungată. Din punct de vedere cultural noi ne identificăm cu Marea Britanie, țara față de care ne-am declarat independenți, și împărțim valori comune cu europenii. În același timp, suntem purtătorii experiențelor sclavilor africani, a țăranilor hispanici, a constructorilor de căi ferate din China, a refugiaților evrei din timpul celui de-al doilea război mondial, și a triburilor noastre de Americani nativi indigeni.

Probabil aceste aspecte explică asemănarea dintre Statele Unite și Moldova și asigură o bază a interesului continuu al Americii față de viitorul Moldovei.Probabil anume ele explică de ce americanii, atât prin intermediul guvernului cât și ca cetățeni privați, mențin parteneriate și prietenii cu poporul Moldovei și susțin progresul pe care îl realizați pe calea dezvoltării democratice.

La încheiere, permiteți-mi să doresc poporului din Moldova putere de a continua munca asiduă de construire a țării, răbdare la depășirea obstacolelor care inevitabil vor apărea în procesul de ridicare a nivelului de trai al cetățenilor din Moldova, toleranță față de cei cu opinii diferite și satisfacție, mândrie și bucurie care vin odată cu crearea unei Moldove mai prospere.