Absența Moldovei din GUAM Desăvârșește Izolarea Diplomatică a Țării. Radu Gorincioi. Info-Prim Neo.

135

Absența conducerii de vârf a Republicii Moldova la Summitul GUAM de la Batumi denotă dezinteresul Chișinăului față de această organizație regională. Este un mesaj puternic adresat, în primul rând, Rusiei. În acest mod, Moldova se izolează tot mai mult de statele vecine, acționânând contrar politicii de bună vecinătate și cooperare regională, promovată de Ucraina, Georgia, România etc.

Refuzul participării șefului statului sau a prim-ministrului la acest summit trebuie interpretat prin prisma negocierilor intense pe care Chișinăul le poartă cu Moscova pe parcursul ultimului an. Moldova s-a distanțat continuu de Ucraina și România, mizând exclusiv pe Rusia în procesul de negocieri în problema transnistreană. Cu toate acestea, Kievul deține pârghii importante de presiune asupra regimului de la Tiraspol, iar România reprezintă principala cale de acces spre piața europeană și un avocat natural în cadrul UE și NATO. În același timp, absența cel puțin a ministrului moldovean de externe la lucrările Summitului constituie o gafă diplomatică majoră, ce ar putea afecta relațiile bilaterale ale Chișinăului cu Kievul și cu alte state din regiunea GUAM. Având în vede faptul că unul dintre subiectele centrale ale întrevederii miniștrilor de externe din țările GUAM a fost aspirația europeană a statelor membre GUAM, dezinteresul Chișinăului față de această organizație se poate dovedi contraproductiv pentru procesul de integrare europeană a Moldovei, în pachet cu Ucraina.

Deși GUAM nu a reușit să se afirme încă ca o organizație regională viabilă, aceasta se datorează în mare parte inconsecvenței politice a statelor-membre, inclusiv a Moldovei. Cu toate acestea, potențialul GUAM este destul de mare, în special în asigurarea securității energetice a statelor-membre și în dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar și rutier în regiune în cadrul coridoarelor est-europene. E binecunoscut faptul că GUAM este interesantă pentru occident, în primul rând, în calitate de coridor de tranzit pentru transportarea resurselor energetice din Asia Centrală către Europa. Interesul UE și SUA față de regiunea GUAM va crește pe măsură ce sporește concurența internațională pentru resursele de gaze naturale și petrol din Marea Caspică.

Activizarea participării Moldovei în cadrul GUAM ar trebui axată pe anumite proiecte concrete. Până în prezent, Chișinăul nu a reușit să exploreze avantajele pe care le deține în calitate de țară-tranzit ce asigură transportul prin gazoductele sale a circa 17% din necesarul de gaze naturale a statelor europene. Astfel, conducând o politică de obediență față de Rusia, autoritățile moldovene reduc cu mult posibilitățile de negociere în asigurarea securității energetice, independenței politice și atractivității investiționale.

Radu Gorincioi, Analist pe probleme de securitate.

http://info-prim.md/?a=10&nD=2008/07/03&ay=15954.

La acelasi subiect, vezi Declarația în Parlament a deputatului Vlad Filat, în legătură cu refuzul președintelui Voronin de a participa la Summitul GUAM www.jurnal.md/article/7601