Andrei Stratan: Suntem Pregătiți de a Discuta Includerea în Următorul Document Politic a Perspectivelor de Aderare a RM la UE”. Radio Europa Liberă.

100

Andrei Stratan: Pe data de 10 septembrie, mă voi afla la Bruxelles, voi avea întrevederi cu conducerea Comisiei Europene, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte de interes comun, atât pentru Republica Moldova cât și pentru UE.

Valentina Ursu: Domnule Ministru, ar putea Bruxellesul să-i ofere Republicii Moldova o foaie de parcurs mai rapidă de aderare la UE decât Ucrainei, așa cum o cerea ieri și Președintele României Băsescu?

Andrei Stratan: Eu cred ca da. Acest subiect o să-l includem în agenda discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene. Deci noi astăzi, consider eu, suntem pregătiți de a discuta cu partenerii noștri europeni includerea în următorul document politic a perspectivelor de aderare a Republicii Moldova la UE și să avem un statut cu mult mai consolidat. Deci, practic asemănător cu cel pe care l-au obținut țările din regiunea Balcanilor Occidentali. Noi ne vom grăbi, dar ne vom grăbi încet ca toate beneficiile de apropiere a Republicii Moldova de UE să fie apreciate de fiecare cetățean în parte a țării noastre.

Problema separatismului ar putea afecta în vreun fel această cale de integrare europeană a Moldovei?

Andrei Stratan: Dimpotrivă ar urgenta procesul de soluționare a diferendului transnistrean și ar da posibilitate și cetățenilor noștri care locuiesc în regiunea transnistreană să se simtă europeni și să beneficieze de acele posibilități, oportunități și deschideri pe care ne le va oferi UE în următoarea perioadă de timp.

În ultimul timp oficialitățile europene și-au exprimat îngrijorarea că Federația Rusă ar putea pregăti scenariul georgian și în Ucraina sau Republica Moldova.

Andrei Stratan: N-ași spune eu că ar putea fi repetat acest scenariu corespunzător. Fiecare țara își are particularitățile și individualitatea sa în abordarea și soluționarea unei sau alte probleme. Noi mergem pe aceeași cale, pe calea discuțiilor, dialogului și nu numai cu Uniunea Europeană, dar și cu toți cei implicați în formatul 5+2”.

Săptămâna viitoare va fi reluat procesul de negocieri în formatul 3+2”. Fără Chișinău și fără Tiraspol.

Andrei Stratan: Da, da, este în formatul 3+2”.

Pe de altă parte astăzi Tiraspolul sărbătorește proclamarea independenței Transnistriei.

Andrei Stratan: Lăsați-i să sărbătoarească. Nu știu cine recunoaște această independență, în afară de cei care le-au recunoscut-o și cred că această recunoaștere aici se va stopa.

Transcriere APE.