Semnale Oportune de Deschidere a Uniunii Europene. Vladimir Socor. Radio Europa Libera. Transcris APE.

97

Vizita demnitarilor din Ministerele de Externe suedez, ceh si lituanian la Chișinău în această săptămână a adus încă un mesaj încurajator din partea Uniunii Europene către Republica Moldova. Delegația, căreia i s-a alăturat și Ambasadorul Britanic la Chișinău, a lăsat să înțeleagă destul de clar că Uniunea Europeană poate începe negocierea unui Acord de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană încă înainte de alegerile parlamentare din primăvara anului viitor.

Uniunea Europeană ar putea să adopte mandatul necesar pentru aceste negocieri chiar până la sfârșitul acestui an. Un mesaj asemănător a adus la Chișinău și Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Franței, săptămâna trecută. La fel s-a exprimat tot săptămâna trecută și Reprezentantul Uniunii Europene, Kalman Mizsei, precum și Delegația Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului German, Bundestag-ul. Această serie de vizite este deosebit de semnificativă – Franța deține acum Președinția Uniunii Europene, Cehia v-a prelua această Președinție la 1 ianuarie, iar Suedia, la rândul ei, va deveni Președinta Uniunii Europene în luna iulie a anului viitor.

Suedia, împreună cu Polonia, a lansat recent Inițiativa Parteneriatului Estic, menit să avanseze dincolo de Politica de Vecinătate și să deschidă Republicii Moldova, împreună cu alți vecini estici ai Uniunii Europene, o perspectivă reală de integrare și aderare la UE. Faptul că reprezentanții britanic și lituanian au adus același mesaj, ca și reprezentanții țărilor care prezidează sau vor prezida în curând Uniunea Europeană, demonstrează formarea unui grup influent de țări în interiorul Uniunii Europene, interesate în continuarea procesului de deschidere și extindere, inclusiv pentru Republica Moldova.

Desigur, perspectiva aderării și integrării Republicii Moldova este condiționată de mersul reformelor interne. Reprezentanții europeni s-au declarat încurajați de întrevederile lor cu Șeful statului, Guvernul și conducerea Parlamentului. Mesajul poate fi rezumat pe scurt în modul următor: Legiferarea și aplicarea practică a reformelor în ritmul ultimilor doi ani, precum și recuperarea mai rapidă a restanțelor, poate conduce la demararea negocierilor chiar la începutul anului viitor în vederea unui Acord de Asociere. Restanțele sunt observate în domeniile justiției și al poliției, printre altele.

Situația din Georgia a contribuit, fără îndoială, la urgentarea acestui proces. În Georgia reformele interne, economice și politice, precum și investițiile occidentale sunt mult mai avansate decât în Republica Moldova. Totuși, în lipsa unor semnale clare de interes din partea Uniunii Europene, nemaivorbind de NATO față de Georgia, conducerea din Kremlin a calculat că ar avea mână liberă să atace Georgia. Situația Republicii Moldova se deosebește de a Georgiei, dar numai parțial. Neavând hotar comun cu Rusia, Republica Moldova nu este direct expusă unui pericol militar. Pe de altă parte, însă, Rusia are posibilitatea să zădărnicească la nesfârșit rezolvarea conflictului din Transnistria, calculând probabil ca Uniunea Europeană nu v-a dori să integreze o tară cu un conflict înghețat și trupe rusești pe teritoriul ei.

Iată de ce mesajele sosite la Chișinău în zilele recente din partea Președinției curente și a celor viitoare ale Uniunii Europene, ca și din partea altor țări simpatizante, sunt mesaje absolut necesare, urgent necesare, sosite exact la momentul potrivit. Pare destul de clar că aceste mesaje reflectă unele decizii politice în curs de formare în Uniunea Europeană. Pe de o parte, ele arată că Uniunea Europeană acordă o doză serioasă de încredere actualei conduceri a statului și actualului Guvern pentru continuarea reformelor. Pe de altă parte, deschiderea demonstrată de Uniunea Europeană, coincizând cu perioada preelectorală, este necesară țării și cetățenilor ei, nu partidului majoritar și nu Guvernului. Ar fi cu totul nepotrivit ca cineva să obiecteze că această deschidere ajută guvernarea actuală în preajma alegerilor. Deschiderea demonstrată de Uniunea Europeană ajută Republicii Moldova și cetățenilor ei.