„Semnând Declarația Trilaterală de la Moscova, Moldova își Subminează Propriile Sale Abordări vizavi de Reglementarea Conflictului” – Andrei POPOV, APE. 24.03.2009

106

Chișinău, 24 martie ( INFOTAG ). "Rezultatele recentei întîlniri în formatul 2+1 de la Moscova ar trebui să convingă conducerea R.Moldova cît de riscant și contraproductiv este pentru Moldova să se angajeze în discuții netransparente directe cu Rusia și Transnistria, în spatele altor parteneri din formatul 5+2". O declarație în acest sens a făcut pentru INFOTAG, Andrei Popov, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE).

În opinia lui Popov, în pofida asigurărilor făcute de oficialii moldoveni chiar în ajunul întrevederii precum că nu vor semna nici un fel de documente care ar veni în contracție cu abordările principiale ale Chișinăului, un astfel de document a fost semnat.

"Declarația comună conține mai multe prevederi ce contrazic flagrant politica Moldovei din ultimii ani. Este vorba și de neadmiterea principială a semnării unor documente intermediare care ar fragmenta abordarea cuprinzătoare a Pachetului, și de încercările de a găsi un compromis direct cu Moscova, ocolind Tiraspolul, și de reluarea necondiționată a negocierilor în formatul 5+2, și de pledarea pentru retragerea completă și necondiționată a tuturor forțelor armate rusești nu după reglementarea conflictului, ci drept o precondiție esențială pentru soluționarea acestuia", a precizat Popov.

El a menționat că "probabil, preocupat de considerente electorale și nedorind să creeze impresia că ar sabota întrevederea cu Medvedev și Smirnov, Președintele Voronin a acceptat cedări importante în textul declarației care vor limita mult marja de manevră a Chișinăului în viitoarele negocieri".

"Cît privește maniera netransparentă în care a fost elaborată și semnată declarația comună pe fundalul asigurărilor Chișinăului că nu va semna nimic, probabil partenerii Moldovei în UE se întreabă astăzi dacă nu cumva Tiraspolul și Moscova au fost mai corecte și transparente, căci au informat din timp Bruxelles-ul că intenționează să semneze un asemenea document", a menționat diplomatul.

El spus că trezește semne de întrebare faptul că Transnistria, Moldova și Rusia cheamă celelalte părți implicate în procesul de negocieri să reia negocierile în format 5+2.

"Despre ce condiții este vorba? Nu cumva este vorba despre suspendarea Legii din 2005 cu privire la principiile de baza ale Transnistriei și a regimului vamal introdus în martie 2006? Așa cum nu o data a declarat Tiraspolul, în timp ce parteneri din formatul 5+2 absenți de la discuțiile de la Moscova – OSCE, UE, SUA si Ucraina – pledează consecvent pentru reluarea necondiționată a negocierilor în format 5+2", a spus el.