Declarația comunității de experți cu privire la escaladarea situației social-politice din Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

142

Exprimându-ne îngrijorarea față de agravarea situației social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie 2009 și fiind preocupați de faptul că interpretările inadecvate ale acestor evenimente servesc drept justificare pentru decizii și acțiuni de natură să polarizeze și mai mult societatea, declarăm următoarele:

În ziua de 7 aprilie, în centrul Chișinăului au avut loc manifestări spontane și pașnice care au fost folosite pentru a provoca acțiuni violente și criminale, rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului și Președinției. Acțiunile întreprinse de către forțele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violență și vandalism.

Condamnând în mod categoric actele de violență și vandalism, considerăm inadmisibilă prezentarea tuturor acțiunilor de protest doar prin prisma acestor acte criminale. În particular, este complet nejustificat transferul de responsabilitate și de imagine de pe acțiunile grupului violent pe seama grupului mult mai numeros și reprezentativ de protestatari pașnici sau pe seama liderilor politici, unii dintre care, de fapt, au încercat să stopeze violențele. Protestele pașnice nu au avut un mesaj antistatal.

În timp ce actele de violență, ce s-au produs, nu pot avea nici o justificare și trebuie investigate de organele competente, considerăm că protestele pașnice au izbucnit pe fundalul suspiciunilor legate de corectitudinea alegerilor și neîncrederea în instituțiile publice, inclusiv în cele care au administrat procesul electoral, și, fiind cauzate, în context mai larg, de nemulțumirea tinerilor față de situația social-economică și de incertitudinea față de propriul viitor în Republica Moldova.

Declarațiile post-electorale ale șefului statului doar au contribuit la inflamarea acestor suspiciuni și au catalizat ieșirea în stradă a cetățenilor.

În prezent aceste acte de violență și vandalism sunt exploatate din plin de către autorități pentru a intimida opoziția și societatea civilă, pentru a restricționa libertățile și drepturile fundamentale ale cetățenilor, și așa firave; autoritățile au continuat restricționarea accesului la posturile publice de radio și TV; au restricționat accesul la Internet, la sursele de informare. Este lansată o campanie masivă de spălare a creierilor, de compromitere a participanților la protestele pașnice, a opoziției, a purtătorilor de opinii diferite.

Folosirea de către șeful statului a unor acuzații extrem de grave la adresa unor lideri politici și calificarea acțiunilor acestora drept „puci”, „lovitură de stat”, „răsturnare anticonstituțională”, etc., înainte de orice investigații și decizii ale instanțelor de judecată, escaladează și mai mult situația și polarizează societatea. Prin transferul de responsabilite pentru cele întâmplate asupra opoziției politice și a României se creează un dușman intern și altul extern care ar putea fi utilizați pentru îndreptățirea eșecurilor guvernării.

Considerăm că în Republica Moldova se creează premisele pentru instaurarea unui regim polițienesc și dictatorial.

Pentru a evita aprofundarea crizei politice și economice, a preveni izolarea internațională a țării, similară celei în care se află astăzi Belarus, și a nu compromite viitorul european al Republicii Moldova, tendințele actuale trebuie inversate. Ieșirea din criză este imposibilă fără antrenarea unui cerc larg de actori politici, a societății civile și a organizațiilor internaționale.

Un rol aparte pentru depășirea crizei le revine autorităților cărora le cerem:
-Să se abțină de la orice acțiuni și declarații care vor avea drept efect deteriorarea situației;
-Să renunțe la mesaje virulente în scopul creării unui cadru de dialog politic pentru depășirea conflictului apărut.
-Să acționeze strict în limitele legii pentru ca să nu admită noi violențe;
-Să facă publice listele celor arestați și să asigure accesul avocaților și a organizațiilor de protecție a drepturilor omului către aceștia;
-Să evite persecuțiile pe motive politice;
-Să pornească o investigație plenară, transparentă, cu participare internațională a cauzelor care au condus la declanșarea actelor de vandalism: identificarea persoanelor care au deturnat o parte din masa de protestatari pașnici spre Președinție și Parlament; identificarea persoanelor care au provocat acțiunile violente si criminale; stabilirea măsurii în care acțiunile forțelor de ordine au fost adecvate situației și conforme misiunii acestora.
-Să asigure dreptul cetățenilor la libera circulație.
-Să asigure libertatea opiniei și a exprimării, inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței cetățenilor.
-Să contribuie activ la eliminarea tuturor suspiciunilor cu privire la corectitudinea rezultatelor alegerilor parlamentare.

Ne adresăm tuturor instituțiilor de presă, dar în mod special Companiei „Teleradio-Moldova”, să reflecte corect și imparțial evoluțiile social-politice după alegerile din 5 aprilie cu participarea egală și nediscriminatorie a părților implicate.

Chișinău, 9 aprilie 2009

Semnatari:

Arcadie Barbăroșie, Director, Institutul de Politici Publice (IPP)
Igor Boțan, Director, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT)
Viorel Cibotaru, Director, Institutul European de Studii Politice (IESP)
Nadine Gogu, Director interimar, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)
Vlad Lupan, expert independent
Ion Manole, Director, Promo-Lex
Igor Munteanu, Director, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS-„Viitorul”)
Sergiu Ostaf, expert, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO)
Andrei Popov, Director executiv, Asociația pentru Politică Externă (APE)
Valeriu Prohnițchi, expert economic
Victor Ursu, Director executiv, Fundația Soros Moldova
Alexandru Canțîr, Director, Comitetul pentru Libertatea Presei
Vitali Catană, expert Institutul de Politici Publice (IPP)
Victor Chirilă, Director programe, Asociația pentru Politică Externă (APE)
Antonița Fonari, Director, „ Tineri și Liberi”
Mircea Eșanu, Alianța Anticorupție
Veaceslav Ioniță, expert, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS-„Viitorul”)
Vlad Gribincea, avocat
Iurie Pintea, Director programe, Institutul de Politici Publice (IPP)
Eugen Revenco, Director programe, Asociația pentru Politică Externă (APE)
Alexei Tulbure, Director, Asambleia „Helsinki”

*Persoane care doresc să subscrie la această declarație sunt rugate să trimită un mesaj la adresa: declaratie@alegeliber.md, indicând numele complet și datele de contact.